SVT Clutch Setup Issue - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > Engine & Transmission Swap

Engine & Transmission Swap The place to chat about any engine and transmission swap.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2013, 09:20 AM   #1
Bradwx
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108045
Location: Elizabeth, PA
What I Drive: 2000 ZX3, 04 Mazda6, 03 Avalanche

Posts: 4
FF Reputation: 1 Bradwx Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
SVT Clutch Setup Issue

My first post here. I am new to the SVT world but I want a 6spd car and cannot afford a Mini Cooper S.

Here is the history of the car. I got a 2000 ZX3 with a bad MTX-75 transmission. It was modified before I purchased the car. It has the header pipe and stainless exhaust, SVT rear brake set-up, and lowered suspension. The car has about 117k miles.

The engine and tramission are out and ready to be switched over.

I got a good deal on the SVT swap for the tranmission. It came with the getrag tranmission, shifter cables, shifter, axles, clutch and pressure plate. Since the clutch disc has minimal wear i decided to purchase a flywheel.

The engine and tramission are out and ready to be switched over.

This is where the problem begins. The purchased flywheel seems to be an aftermarket SPEC aluminum flywheel and the LUK disc and pressure plate do not fit. I am almost certain the LUK clutch is correct. The disc is the correct width and fits the input shaft.

Does Anyone know if the SPEC setup uses a smaller clutch disc.

I will try to return the flywheel to the yard I picked it up from and try to get the correct LUK flywheel.
The SPEC flywheel is all aluminum (except the disc surface) and is very light.

Thanks
Brad


Bradwx is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-04-2013, 11:49 AM   #2
Bradwx
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108045
Location: Elizabeth, PA
What I Drive: 2000 ZX3, 04 Mazda6, 03 Avalanche

Posts: 4
FF Reputation: 1 Bradwx Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
After reading several posts.. I get the issue I am having. I bought a PRE-TSB Flywheel. Hopefully the yard will take it back and/or get me the correct one.
Bradwx is offline  
    Reply With Quote
Old 01-18-2013, 04:46 PM   #3
svtguy88
Focus Fanatic
 
svtguy88's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 13476
Location: Menomonee Falls, WI
What I Drive: 2003 Infra Red SVT

Posts: 2,974
FF Reputation: 17 svtguy88 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
So you're putting the Getrag on a standard ZX3?

As you mentioned, there are two clutch/flywheel designs - pre and post TSB.

Hmm...I'm thinking you will run into some ECU problems once you have the clutch in.
svtguy88 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-15-2013, 12:35 AM   #4
tjboston5676
Focus Addict
 
tjboston5676's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Fan#: 71200
Location: Borger, TX
What I Drive: 2004 Sonic Blue ZX5 SVT

Posts: 717
FF Reputation: 3 tjboston5676 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
manual transmissions dont comminicate with the ecu, i dont beleive? other than the speed sensor
__________________
HATCH NATION #56

2004 Sonic Blue SVT!!! 2.5" orp and flex and trubendz catback, toms tune, steeda sts, custom intake, good ol motocraft copper plugs!
tjboston5676 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-15-2013, 01:03 AM   #5
sleepyboy
FF's Night Security
 
sleepyboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Fan#: 15335
Location: SW Houston, TX, United States
What I Drive: 01' Yellow ZX3 euro, 04' ZX5 SVT

Posts: 25,055
FF Reputation: 47 sleepyboy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
The only problem would be the speed sensor, but I think you can get around that but I forgot how. I do know some have done the swap before.
__________________
I started out with nothing and I still have most of it left

Hatch Nation #15 (Ole' Yeller') & #150 (The SVT)
Moderator for
Technical Chat
Zetec Performance Chat
Southern Fanatics Chat
sleepyboy is offline  
    Reply With Quote
Old 05-18-2013, 07:03 AM   #6
Bradwx
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108045
Location: Elizabeth, PA
What I Drive: 2000 ZX3, 04 Mazda6, 03 Avalanche

Posts: 4
FF Reputation: 1 Bradwx Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Finally Got the Swap Done but now what

After working on other projects for other people I got the SVT trans in the ZX3. The swap was pretty easy but now I have a speed sensor issue. I can get the car up to 110 mph on the speedo which is about 35 to 40 mph. Whats worse is the computer cuts out the motor at 110mph.

Has anyone had this issue? Do I need to get the computer reflashed or is there an easier way around it. The wire harness hooked directly to the speed sensor on the svt trans and the wires were the same color and position on each connector.
Bradwx is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:25 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.