Ok Listen up.... - Page 4 - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2013, 11:45 PM   #31
amc49
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 4,089
FF Reputation: 21 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I don't think it's sensor, although they commonly go bad.

Have you POSITIVELY checked or changed the PCV hose where it attaches at the BACK BOTTOM of the intake?? Don't say you've 'checked it' if you haven't crawled under the car, just screwing yourself. Look at the last 3-4 inches before the hose goes into the intake and FEEL it, if like bubblegum you need new hose. The most common vacuum leak on these cars.

To check the brake booster check valve. Start motor up, let it warm at idle. Shut motor off and then within 5 seconds step on brake pedal ONE TIME, see if you have soft pedal then. Bend close and listen for a short soft hissing sound too. If check valve is working, you will get soft pedal up to 2 or 3 pushes and the hiss those 2-3 times, then it will get hard and the hiss stops. If hard the very first time you push it and no hiss then check valve or booster or hose is bad.
amc49 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-17-2013, 10:35 AM   #32
Incognito27
Focus Addict
 
Incognito27's Avatar
 
Join Date: May 2006
Fan#: 34939
Location: Ottawa, Canada
What I Drive: 2003 Ford Focus ZX5 Premium - White

Posts: 625
FF Reputation: 3 Incognito27 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
i have checked the PCV hose , However it was just by feel as its a pain to get at. come spring i will have another look at it. The Booster check valve i will try what you mentioned and go from there.

Thanks


PS today is a cold day so i am gonna see if the car bogs today.
__________________
Hatch Nation # 111
Incognito27 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 04:12 PM   #33
Incognito27
Focus Addict
 
Incognito27's Avatar
 
Join Date: May 2006
Fan#: 34939
Location: Ottawa, Canada
What I Drive: 2003 Ford Focus ZX5 Premium - White

Posts: 625
FF Reputation: 3 Incognito27 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
so it seems it has to do with cold weather.... cause when it is above 0 its seems to be fine , but under zero it seems to have a problem everytime i start it up. Only way around it is to turn off stat again and barely push gas until it hits second gear then i can give her like i normally do.
__________________
Hatch Nation # 111
Incognito27 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:56 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.