bad svt problems!!!HELPPP - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2013, 09:31 PM   #1
02svtf1326
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2010
Fan#: 76507
Location: Erie, PA
What I Drive: 2002 silver svtf zx3

Posts: 130
FF Reputation: 1 02svtf1326 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Exclamation bad svt problems!!!HELPPP

Ok just today I went to start my 2002 SVT Focus and it took quite a bit of turning over to finally start but it finally did. I let it run for awhile (prob around 5-10 mins) I then noticed that the header was getting really hot as in glowing orange hot. The coolant hoses around the header were smoking a little bit! I then shut the car off till I had to move it out of my driveway (it was still hard to start). Any suggestions as to what is wrong would be much appreciated! Thanks


__________________
Hatch Nation #31
02svtf1326 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-16-2013, 08:21 AM   #2
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,775
FF Reputation: 153 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
I would need more info

How did it run when you had it running

Have you checked the water level

are the fans coming on when the engine gets hot

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is online now  
    Reply With Quote
Old 01-16-2013, 08:24 AM   #3
Dads03SVT
Focus Addict
 
Dads03SVT's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Fan#: 58979
Location: Roxboro, NC
What I Drive: 2003 Red SVT

Posts: 594
FF Reputation: 1 Dads03SVT Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Last time i seen a post of this nature the cat was clogged...
Dads03SVT is offline  
    Reply With Quote
Old 01-16-2013, 11:10 AM   #4
02svtf1326
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2010
Fan#: 76507
Location: Erie, PA
What I Drive: 2002 silver svtf zx3

Posts: 130
FF Reputation: 1 02svtf1326 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
It ran fine and started up easy until the alternator went. I just replaced it and got everything back together and it was hard to start.. it has to turn over for about 5 seconds. I heard something about the vct solenoid going bad and causing this?
__________________
Hatch Nation #31
02svtf1326 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-16-2013, 11:11 AM   #5
02svtf1326
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2010
Fan#: 76507
Location: Erie, PA
What I Drive: 2002 silver svtf zx3

Posts: 130
FF Reputation: 1 02svtf1326 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Quote:
Originally Posted by 1turbofocus View Post
I would need more info

How did it run when you had it running

Have you checked the water level

are the fans coming on when the engine gets hot

Tom
Its never gotten hot. Well the fluids at least. But the header gets glowing freaking hot just at idle
__________________
Hatch Nation #31
02svtf1326 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 09:05 AM   #6
paulj6567
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2006
Fan#: 39752
Location: Indiana
What I Drive: 2003 infra red Focus SVT

Posts: 18
FF Reputation: 1 paulj6567 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Sounds like a clogged cat
__________________
It's not what you drive but how you drive it!
paulj6567 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 10:10 AM   #7
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,775
FF Reputation: 153 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
A 100% clogged CAT would still let the engine start normal , it just wouldnt have any power taking off and would run poorly

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is online now  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 02:17 PM   #8
02svtf1326
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2010
Fan#: 76507
Location: Erie, PA
What I Drive: 2002 silver svtf zx3

Posts: 130
FF Reputation: 1 02svtf1326 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Quote:
Originally Posted by 1turbofocus View Post
A 100% clogged CAT would still let the engine start normal , it just wouldnt have any power taking off and would run poorly

Tom
So I'm going to put my money on the vct solenoid!! Thanks guys!!
__________________
Hatch Nation #31
02svtf1326 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-21-2013, 06:11 PM   #9
02svtf1326
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2010
Fan#: 76507
Location: Erie, PA
What I Drive: 2002 silver svtf zx3

Posts: 130
FF Reputation: 1 02svtf1326 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Exclamation

Ok guys.... changed out the vct solenoid...went to start it up and the same thing happened..it turns over for a good 10 seconds then starts almost like its carburated ...and the header still got hot rly fast and glowed again... I'm lost on what it could be! If the block was cracked would it do this? What else would cause this?
__________________
Hatch Nation #31
02svtf1326 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-21-2013, 08:09 PM   #10
tukaniSVT
FF PHOTOG ENTHUSIAST
 
tukaniSVT's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Fan#: 5521
Location: SW Houston, TX
What I Drive: 2003 SVT Focus 2009 BMW 335i

Posts: 14,967
FF Reputation: 34 tukaniSVT Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
did you check the Cat?? I read you checked the VCT Solenoid, but the people here are suggesting you check your Cat.

Maybe, you should check that. Take it a muffler shop if you want them to check it.

Or if you have an OBDII Reader, unplug your cat and run your car for a couple of minutes. IT WILL BE LOUD ... but if the headers don't turn red, and all you get is the 2nd O2 sensor issue, then it's your cat.

And the code for the O2 sensor would be because you would be doing this test with out the cat in.

Ray
__________________
Hatch Nation Member: #147

R.I.P - FELLOW FF MEMBER, IZZY, BLK2k3GTS, will always be remembered. We will compete on a different course again one day.
tukaniSVT is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks
-->
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:16 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.