2000. Blower motor going bad? - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-17-2013, 12:43 AM   #1
MattB488
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2012
Fan#: 101149
Location: Somewhere, PA
What I Drive: 2000 Dark Green Focus SE

Posts: 53
FF Reputation: 1 MattB488 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2000. Blower motor going bad?

I have a 2000 se that the heater is acting up in. I bought the car with 74k miles on it and as far as I know it's completely stock. Early last year my climate control fan speed switch burnt out. Not a big deal, $28 at a local car auto parts dealer. Right after this new year, my heater again stopped working. It was the same symptoms as last time so I assumed it was the switch again, tore the switch out and opened it up and it was spotless inside. After some troubleshooting I found it was the F64 fuse in the engine compartment fuse panel. Also, the fan had quit working on all low speeds, so I replaced the resistor pack so I had heat again at variable speed, but left the glove box out and the resistor pack hanging down till I could get into a garage to change it since it's cold out. Well about 30 minutes into driving yesterday evening the resistor pack went bad again, it just stopped blowing on lower speeds and works on 4. My question is, do you guys think the blower motor itself is going bad causing it to draw too much for the resistor pack to handle? It makes a little bit of odd noise when it runs. And as soon as the resistor pack failed I reached down and the wires and pack itself were pretty warm. Any other ideas to check while I'm at it? I would just like to do everything at once and get it buttoned up and not have to worry about it again. Thank you!


MattB488 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-17-2013, 07:00 AM   #2
Montag
Focus Enthusiast
 
Montag's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Fan#: 81977
Location: Knoxville, TN
What I Drive: 1997 Olds Cutlass Supreme

Posts: 197
FF Reputation: 3 Montag Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The resistor pack is installed in an air duct to cool it, since resistors of that size tend to build up heat. It probably failed the second time because it got too hot. You can get away with testing it first, but it needs to be installed before you run current through it for any length of time.
__________________
1997 Oldsmobile Cutlass Supreme SL. 3100 v-6. Auto. 4-door. Green.
2004 Chevrolet Silverado. 5.3 v-8. Auto. 4wd. Long bed. White.
Montag is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 08:42 AM   #3
Insaniac
Focus Enthusiast
 
Insaniac's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Fan#: 34327
Location: Altoona, PA
What I Drive: 2003 ZX5 SVT

Posts: 182
FF Reputation: 5 Insaniac Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by MattB488 View Post
I have a 2000 se that the heater is acting up in. I bought the car with 74k miles on it and as far as I know it's completely stock. Early last year my climate control fan speed switch burnt out. Not a big deal, $28 at a local car auto parts dealer. Right after this new year, my heater again stopped working. It was the same symptoms as last time so I assumed it was the switch again, tore the switch out and opened it up and it was spotless inside. After some troubleshooting I found it was the F64 fuse in the engine compartment fuse panel. Also, the fan had quit working on all low speeds, so I replaced the resistor pack so I had heat again at variable speed, but left the glove box out and the resistor pack hanging down till I could get into a garage to change it since it's cold out. Well about 30 minutes into driving yesterday evening the resistor pack went bad again, it just stopped blowing on lower speeds and works on 4. My question is, do you guys think the blower motor itself is going bad causing it to draw too much for the resistor pack to handle? It makes a little bit of odd noise when it runs. And as soon as the resistor pack failed I reached down and the wires and pack itself were pretty warm. Any other ideas to check while I'm at it? I would just like to do everything at once and get it buttoned up and not have to worry about it again. Thank you!
I literally had this exact same problem on my old ZTS. Went through 3 resistor packs in 6 months before I changed out the actual blower motor itself. After I changed out the blower motor I never blew another resistor pack for the remaining 2 years I had that car.

The part number for the blower motor I picked up was TYC 700105. IIRC I paid ~$40 for it from Amazon. Also, if your going to replace your resistor pack again, Amazon has them (Dorman 973-012) for ~$15.
__________________
2003 ZX5 SVT #1345
CD Silver; Red Interior; Audiophile; Moonroof; HID's
Insaniac is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 08:44 AM   #4
rsnow
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105358
Location: virginia beach, VA
What I Drive: 2002 pitch black svt

Posts: 45
FF Reputation: 1 rsnow Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
the fan is usually easy to pull out since you have everything down already. i would do a quick ck to see if there is rust or the fan is hard to turn. if anything the noise maybe some leaves etc. in the fan, you can clean out while you have it out. Its funny, under the cowl there is a place for a cabin air filter but they are never installed from the factory. Trash can get down to the fan over time.
rsnow is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 11:27 AM   #5
sailor
"Elder"
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 12,577
FF Reputation: 64 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
X2 on the above advice.

All I can add is that on mine, when it started squeaking on low speed I was able to "fix" it by dripping a bit of motor oil on the shaft. (old style oil can filled with 30W)

Luck!
sailor is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 02:16 PM   #6
a_2000_se
Focus Addict
 
a_2000_se's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Fan#: 62964
Location: The concrete jungle, CO
What I Drive: 2000 SE SOHC SPI, Compression @ 164

Posts: 1,066
FF Reputation: 15 a_2000_se Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I got a 'like' new blower motor/assembly (less than 400 miles I pulled it myself from a 2001) that I'll list in 'For Sale' section if you are interested, $35 +shipping. I won't need it til I sell it...lol - let me know.

Just got a P0340 code - got that sensor too but I'm thinking I'll need it if the 3 year old warrantied plug wires don't fix it.
__________________
Member of the Dropped Valve Seat Club.
Replaced #4 Piston, Rings, Rod+Bearings, AERA Re-Manufactured Cylinder Head and a light Hone. Then CLEANED the hell out of everything.
60k+ miles.
a_2000_se is offline  
    Reply With Quote
Old 01-19-2013, 12:04 PM   #7
MattB488
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2012
Fan#: 101149
Location: Somewhere, PA
What I Drive: 2000 Dark Green Focus SE

Posts: 53
FF Reputation: 1 MattB488 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Well the weather is actually really nice out here today (about 45 degrees) and I'm out doing a little upkeep checking fluids and such and actually thought about pulling the blower real quick to see. Ill let you guys know what I find. And yeah once this resistor blew I figured it was the motor itself since I just replaced the switch and the fuse, coupled with the noise the blower makes.
MattB488 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:40 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.