04 Zetec belt screeching - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-12-2013, 06:26 PM   #1
seau45
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37124
Location: Schofield Barracks, HI, United States
What I Drive: 2004 Focus SE 2.0 Zetec

Posts: 33
FF Reputation: 1 seau45 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
04 Zetec belt screeching

I noticed on my 04 zetec with 78,000 miles that upon start up my engine makes a loud screeching noise and I believe it is something to do with the belts but I am not sure.I have not noticed a loss in performance on the road and the sound will go away after about 5 minutes of driving.Thanks


seau45 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-12-2013, 09:32 PM   #2
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,872
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Check the accessory (serpentine) belt tensioner for correct operation. They sometimes seize or lose the ability to apply proper spring tension to the belt. Your accessory belt likely needs replacement if it's old or has been slipping for a while.

Belt squeal on start up is usually the belt slipping on the idler/drive pulleys. It can also be the idler pulley bearing failing. Curing the problem simply involves replacing the affected parts.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-15-2013, 06:32 PM   #3
curtisparker82
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108061
Location: huntington, WV
What I Drive: 2002 black zx5

Posts: 31
FF Reputation: 1 curtisparker82 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
mine does the same thing but it never did it before i put a new alternator on it... only when you first start the car...
curtisparker82 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:01 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.