2.0 sohc will not start - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-11-2013, 07:21 PM   #1
focusonfast
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108390
Location: porter, OK
What I Drive: 2003 black ford focus

Posts: 1
FF Reputation: 1 focusonfast Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2.0 sohc will not start

hello everyone i hate to just sign up and have to post a problem but i didnt know where else to turn. i have a 2003 focus se with the 2.0 sohc. it has been overhauled and has the head repair done. i have put about 20,000 miles on it since then with no problems but yesterday it would not start. i checked for codes and there are none. i checked for spark and it is good. the fuel pump runs for the two seconds like it should. i have a manual but its not too good because it covers all engines. it says to check fuel pressure with a gauge on the rail but the spi does not have a port on the rail so what i did was dissconnect the fuel line at the rail and turned the key on. for the two seconds it shoots gas like six feet so i kind of rulled out the pump and the filter but it sure acts like a fuel problem because it tries to start at times like its getting a little fuel sometimes. then i thought maybe a pressure regulator but found out it has no reg just a sensor on the rail so i checked the connections on it and made sure the vac line had no fuel in it. so i thought maybe a timing sensor but i used my cheap code reader and can see rpms while the engine is cranking so i ruled that out. thats about all i know to do so i was hoping someone could tell me where to go from here like maybe some way to see if the injectors are getting a signal to open or if it could be that pressure sensor on the rail but i would think it would at least start...thanks for your help...ron *ok went ahead and did a compression test. it has good comp and even on all cylinders**



Last edited by focusonfast; 01-12-2013 at 12:22 PM. Reason: more info
focusonfast is offline  
    Reply With Quote
 

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:51 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.