Car almost stalls; radio, headlights flicker - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-02-2013, 12:40 PM   #1
Propane
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107658
Location: Cleveland, OH
What I Drive: 2000 Green SE

Posts: 4
FF Reputation: 1 Propane Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Car almost stalls; radio, headlights flicker

I drive a 2000 Focus SE with 17K miles. A couple of times per 20 minute drive, the car will lose power like it's about to stall. At the same time, the electrical functions like the radio and the headlights lose power as well. When it occurs, the engine revs loudly and it feels like it's putting out too many rpms on a low gear. This happens for about a second and then it's back to normal. The car has never actually stalled.

I checked the battery and it reads 12.8V when the car is off and 14.95 when it's on and idling. I don't know what else I should check. What could be the problem? Please bear with me; I am not very knowledgeable when it comes to cars!


Propane is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-02-2013, 12:44 PM   #2
ViperThreat
Dat boxer rumble
 
ViperThreat's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Fan#: 66026
Location: Concord, CA
What I Drive: '06 WRX Wagon 285whp/292wtq

Posts: 3,282
Points 7,652, Level 58
Points: 7,652, Level: 58 Points: 7,652, Level: 58 Points: 7,652, Level: 58
Level Up 51% Completed
Level up: 51% Level up: 51% Level up: 51%
Forum Activity 21%
Activity: 21% Activity: 21% Activity: 21%
FF Reputation: 9 ViperThreat Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
My first thought would be the alternator, but those voltage readings are good, the only other thought I have would be that maybe there is a short somewhere that only makes contact occasionally.
__________________
Moderator For: Socal Fanatics | SVT Focus | Mk1 Focus | Audio & Electronics | General Chat

"Ford Focus ST - the official car of message-board circle-jerks"
-Regular Car Reviews
ViperThreat is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2013, 12:06 AM   #3
Propane
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107658
Location: Cleveland, OH
What I Drive: 2000 Green SE

Posts: 4
FF Reputation: 1 Propane Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks for the reply! So where should I start checking and what am I looking for? Sorry if that's a stupid question, I've never dealt with electrical problems before.
Propane is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-04-2013, 12:13 AM   #4
sleepyboy
FF's Night Security
 
sleepyboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Fan#: 15335
Location: SW Houston, TX, United States
What I Drive: 01' Yellow ZX3 euro, 04' ZX5 SVT

Posts: 26,355
Points 136,088, Level 100
Points: 136,088, Level: 100 Points: 136,088, Level: 100 Points: 136,088, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 64%
Activity: 64% Activity: 64% Activity: 64%
FF Reputation: 48 sleepyboy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
Check the power wires on the battery and by the alternator, also check the alternator wiring harness plug. Those are known to get pulled out also.
__________________
I started out with nothing and I still have most of it left

Hatch Nation #15 (Ole' Yeller') & #150 (The SVT)
Moderator for
Technical Chat
Zetec Performance Chat
Southern Fanatics Chat
sleepyboy is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-09-2013, 02:24 PM   #5
Propane
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107658
Location: Cleveland, OH
What I Drive: 2000 Green SE

Posts: 4
FF Reputation: 1 Propane Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Update

I looked at all the wires and plugs connected to the battery and the alternator. I don't see any corrosion and none of them are loose. Lately, the previous symptoms aren't showing up as much as before. However, my check engine light came on yesterday. Auto Zone scanned it and gave me these two codes: P0705 (Transmission range sensor out of position) and P1237 (Fuel pump secondary circuit failure). Since getting the engine light, I've only driven the car to Auto Zone, which is just a half mile away.

I plan to borrow some ramps and look underneath the car this weekend to check any wires and connections I can't access from above. When I looked at the "probable causes" for the two codes I got, "open or shorted circuit condition" was on both of them. My first instinct would be that these are related to the problems I experienced at first. Does this new info shed any light on my problem?
Propane is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-21-2013, 08:34 PM   #6
ethan
Focus Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Fan#: 116991
Location: madison, WA
What I Drive: 2003, Silver, Focus Wagon ZTW

Posts: 1
FF Reputation: 1 ethan Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I am having just about the same exact problem.

I was having some problems with overheating, but fixed a pinhole in my coolant reservoir, I am not sure if this is related. I am thinking that maybe some of the antifreeze that boiled out and shot all over under the hood might have caused a short?

basically when I come off the highway and slow way down, or am idling after running, say at a stop, or just parking, my engine will kind of stutter, like it is idling so slow that its going to stop, just for a second or two, but then picks back up. during this time, the radio freezes, usually the display freezes and is unresponsive to any of the buttons, and the sound cuts out.

It sounds to me like we are having a very similar problem. wondering if anyone has figured it out.

thanks.
ethan is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-27-2013, 09:07 PM   #7
Propane
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107658
Location: Cleveland, OH
What I Drive: 2000 Green SE

Posts: 4
FF Reputation: 1 Propane Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Fixed!

I did end up figuring it out after about a month. I guess I was just so excited that I forgot all about posting my solution for others to see. Sorry about that.

It was a bad ground connection underneath the airbox. The airbox just pulls off after all the hoses are disconnected from it. There is a wire that goes from the negative battery terminal to the body. I imagine it's in a similar place on your car. I disconnected the battery and then loosened the bolt connecting the ground wire to the body. I cleaned the bolt, connector, and connection point on the body. I used a Dremel with a wire brush attachment and some Dubya-D-40. When I put it back on, I learned that the bolt has to be REALLY tight or the connection will still be bad. I haven't had any problems since then.

Ethan, try what I did and see if it fixes your problem. From what I've researched, a bad ground can cause all sorts of strange problems like yours and mine. Good luck!
Propane is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:25 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat