Shuts off when hitting bumps... - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2012, 04:05 PM   #1
Ill tempered Ian
Focus Rookie
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57017
Location: Louisville
What I Drive: 2000 Blue ZX3

Posts: 4
FF Reputation: 1 Ill tempered Ian Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Shuts off when hitting bumps...

I have searched around only to find similar issues with missing symptoms. I have a 2000 ZX3 and last night while in transit I hit a bump causing the engine to shut off completely. The gauges also reset and instrument lights lit up. It did not reset the time and the radio stayed on. Coasted to a stop turned the key and she started right back up... Continued my commute only to hit another bump and again, shuts off immediately, no hesitation, surges or sputtering. I opened the hood and jiggled around battery wires and checked the grounds, all seem to be in good order. Started it up and she ran fine for a while. Turning into my neighborhood I hit one last bump and again she dies. All other similar issues seem to be upon breaking or decelerating, this happens to me regardless of accelerating or decelerating if I hit a bump. CEL is on with no codes detected. Any suggestions on where to start tomorrow?

Thanks in advance!!


Ill tempered Ian is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-04-2012, 04:08 PM   #2
sleepyboy
FF's Night Security
 
sleepyboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Fan#: 15335
Location: SW Houston, TX, United States
What I Drive: 01' Yellow ZX3 euro, 04' ZX5 SVT

Posts: 25,015
FF Reputation: 46 sleepyboy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
Sounds like a bad power wire. Also take off and clean your terminals you never know they may look good but not making good contact. The power wire comes off of the alternator, then goes to the starter and then to the battery. Mine never shut off when hitting a bump but the gauges resetting and a bump causing it makes think right away a power wire issue. My wire got so hot it melted the insulation, that could have happened to yours and now when you hit a bump it shorts out or that's what I'm thinking?
__________________
I started out with nothing and I still have most of it left

Hatch Nation #15 (Ole' Yeller') & #150 (The SVT)
Moderator for
Technical Chat
Zetec Performance Chat
Southern Fanatics Chat
sleepyboy is online now  
    Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:14 PM   #3
Ill tempered Ian
Focus Rookie
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57017
Location: Louisville
What I Drive: 2000 Blue ZX3

Posts: 4
FF Reputation: 1 Ill tempered Ian Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
That kind of my guess well. I'm assuming your car to be a manual tranny which may explain why it wouldn't actually shut off. Thanks for the advice, that's where I will start. If anyone has something to add I would most appreciate it!
Thanks again sleepy!
Ill tempered Ian is offline  
    Reply With Quote
Old 12-04-2012, 04:40 PM   #4
BLRich1
Nope, Chuck Testa
 
BLRich1's Avatar
 
Join Date: May 2005
Fan#: 22758
Location: Lincoln, NE
What I Drive: '14 TB ST3, '04 Silver SVT

Posts: 6,127
FF Reputation: 17 BLRich1 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Check the pig tail that plugs into the alternator. Those wires are known to break or pull out. Perhaps when you hit a bump it jars it loose just enough but goes back to making a contact.
__________________
My Rides:
'14 Tuxedo Black ST3
'13 Ingot Silver Escape Titanium AWD
'04 CD Silver SVT, #877, 1 of 135 May 2011 ROTM, FF11: Best Display, Best of Show; AFN12: Best SVT, Best Audio, Finest Five, Carlisle Nifty Fifty
BLRich1 is online now  
    Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:49 PM   #5
UnbridledCarnage
Rhinoliner!!!
 
UnbridledCarnage's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 66551
Location: Louisville, KY
What I Drive: 03 Rhinoliner'd ZX3 AdvanceTrac

Posts: 2,573
FF Reputation: 9 UnbridledCarnage Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
ive had this happen with my car. in the pass floorboard is the fuel cut off switch, check and make sure its fully plugged in. and check out FocusXtreme, we are based in louisville! Welcome to FF
__________________
If your local to the 502, 270, 812, 606, 859 area, check out FocusXtreme, the Ohio Valley chapter of FF. Monthly meets and kickass people! Join and POST UP!!!
UnbridledCarnage is offline  
    Reply With Quote
Old 12-05-2012, 12:18 PM   #6
Ill tempered Ian
Focus Rookie
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57017
Location: Louisville
What I Drive: 2000 Blue ZX3

Posts: 4
FF Reputation: 1 Ill tempered Ian Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Here are my findings so far:
Wiring looks good at a glance (haven't dove that deep yet)
Located inertia cutoff and inspected press button to be sure
Went for a test drive troubleshooting most simple first
Hit a bump, off she went, at this point it would not start immediately and the following occurred.
Powertrain indicator lit up and lines on odometer
I am now getting dtc D262
WTF? Haha.
Ill tempered Ian is offline  
    Reply With Quote
Old 12-05-2012, 04:40 PM   #7
Ill tempered Ian
Focus Rookie
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57017
Location: Louisville
What I Drive: 2000 Blue ZX3

Posts: 4
FF Reputation: 1 Ill tempered Ian Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The culprit was a mere faulty relay, replaced almost all the relays not long ago, turns out one was a dud...
I guess I was just over thinking things.
Ill tempered Ian is offline  
    Reply With Quote
Old 12-05-2012, 05:30 PM   #8
sleepyboy
FF's Night Security
 
sleepyboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Fan#: 15335
Location: SW Houston, TX, United States
What I Drive: 01' Yellow ZX3 euro, 04' ZX5 SVT

Posts: 25,015
FF Reputation: 46 sleepyboy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
Yay for easy fixes!
__________________
I started out with nothing and I still have most of it left

Hatch Nation #15 (Ole' Yeller') & #150 (The SVT)
Moderator for
Technical Chat
Zetec Performance Chat
Southern Fanatics Chat
sleepyboy is online now  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:11 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.