Useless TPMS? - Page 3 - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Third Generation > MK3 Focus

MK3 Focus The place to chat about general questions, window tinting, exterior body, interior and lighting upgrades for the third generation 2012-Current Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-18-2012, 02:54 PM   #21
spazzboy
Focus Enthusiast
 
spazzboy's Avatar
 
Join Date: May 2012
Fan#: 99648
Location: Montreal, Canada
What I Drive: 2012 Platinum White SEL Hatchback

Posts: 81
FF Reputation: 1 spazzboy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Hey, quick question for you guys.

I know I'm bumping the thread, but I need to learn a few more things regarding the TPMS.
I intend on running separate rims/tires for winter. By doing so, I need 4 new TPMS units.

Can these units be purchased from a 3rd party retailer (eBay, auto parts store, etc.), or must I go to the stealership? Can I purchase them at the same time I buy my winter tires with steelies from a tire shop?

From what I understand, the TPMSs have to be programmed to the vehicle, and I'm not certain whom, other than the stealership, is able to do so.

Thanks for the help.
__________________
2012 Platinum White Metallic Tri-Coat SEL Hatchback
300A, 6-Speed SelectShift Automatic, 17" Black Pocket Aluminum wheels, Winter Package
spazzboy is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-18-2012, 02:57 PM   #22
copernicium112
Focus Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Fan#: 87742
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2012 Sonic Blue Ti Sedan

Posts: 1,868
FF Reputation: 4 copernicium112 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by spazzboy View Post
Hey, quick question for you guys.

or must I go to the stealership? Can I purchase them at the same time I buy my winter tires with steelies from a tire shop?

From what I understand, the TPMSs have to be programmed to the vehicle, and I'm not certain whom, other than the stealership, is able to do so.

Thanks for the help.
No, you can go 3rd party. I got a set from Tire Rack when I was buying my winters about a year ago. They do have to be programmed to the system which the dealership can do easily or you can buy the little tool and do it yourself if plan on swapping them back and forth your self (forgot how much the thing costs).
__________________
.
.......here's a lockpick. It might come in handy if you, the master of unlocking, take it with you.
copernicium112 is online now  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 07:15 PM   #23
aaron.b
Focus Enthusiast
 
aaron.b's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 98162
Location: thompson, ND
What I Drive: 2012 focus ti

Posts: 166
FF Reputation: 1 aaron.b Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
So just installed my winter tire/wheel combo from tire rack. I went with 15" steelies and the michelin x ice 3 tire with tpms sensers. I also splurged and bought the $45 tpms reset tool. Wondering if I wasted money on the tool and the sensors. Haven't had to reset anything. No chime and no light on startup??? Anyone else experience this or could the tpms light just not be working?
aaron.b is online now  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 07:32 PM   #24
jsr72
Focus Enthusiast
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 97393
Location: n/a, United States
What I Drive: 2012 Focus SE

Posts: 249
FF Reputation: 5 jsr72 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by aaron.b View Post
Wondering if I wasted money on the tool and the sensors. Haven't had to reset anything. No chime and no light on startup??? Anyone else experience this or could the tpms light just not be working?
I believe you have to drive for a bit before the system will trigger the light.
jsr72 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 07:50 PM   #25
onestout
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Sep 2012
Fan#: 103860
Location: hudson, WI
What I Drive: 2013 black SFE

Posts: 46
FF Reputation: 1 onestout Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
google 1010 tire compare and you can enter your stock size and compare it up to 4 other sizes.
onestout is offline  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 08:17 PM   #26
Red Jay 918
Focus Fanatic
 
Red Jay 918's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Fan#: 79277
Location: Tulsa, OK
What I Drive: 2010 Focus SE

Posts: 1,863
FF Reputation: 7 Red Jay 918 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by aaron.b View Post
So just installed my winter tire/wheel combo from tire rack. I went with 15" steelies and the michelin x ice 3 tire with tpms sensers. I also splurged and bought the $45 tpms reset tool. Wondering if I wasted money on the tool and the sensors. Haven't had to reset anything. No chime and no light on startup??? Anyone else experience this or could the tpms light just not be working?
well better hope the light doesnt come on. i personally wouldnt buy new sensors as pricey as they are..
Red Jay 918 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 08:25 PM   #27
suss6052
Focus Addict
 
suss6052's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95752
Location: ..., MI
What I Drive: 2013 Ford Focus ST2 Ingot Silver

Posts: 12,378
FF Reputation: 23 suss6052 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by Red Jay 918 View Post
well better hope the light doesnt come on. i personally wouldnt buy new sensors as pricey as they are..
The light will come on, but the car hasn't realized that the original wheels/ sensors are missing for long enough yet, so therefore it hasn't errored out even though the OP hasn't retrained the car with the trigger tool yet.
suss6052 is online now  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 08:30 PM   #28
aaron.b
Focus Enthusiast
 
aaron.b's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 98162
Location: thompson, ND
What I Drive: 2012 focus ti

Posts: 166
FF Reputation: 1 aaron.b Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks guys I figured it would throw instantly, like it should if I was low on air pressure. I'll program after the light comes on. Already have 200 miles on the new tires and wheels.
aaron.b is online now  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 08:39 PM   #29
Scout706
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105129
Location: Auburn, GA
What I Drive: 2003 Pitch Black ZX5 AT

Posts: 25
FF Reputation: 1 Scout706 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Aren't the tire stores on board with installing and programming the TPMS sensors?
Scout706 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-23-2012, 08:42 PM   #30
suss6052
Focus Addict
 
suss6052's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95752
Location: ..., MI
What I Drive: 2013 Ford Focus ST2 Ingot Silver

Posts: 12,378
FF Reputation: 23 suss6052 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by Scout706 View Post
Aren't the tire stores on board with installing and programming the TPMS sensors?
Um not necessarily, and if they do they usually would charge more for it. Idk as I haven't had wheels with the sensors until this car.
suss6052 is online now  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks
-->
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:13 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.