Vibration on right front when turning right - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 09-09-2012, 12:24 AM   #1
AJRastaman
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2006
Fan#: 40530
Location: Suffolk, VA
What I Drive: 2002 Silver Wagon

Posts: 8
FF Reputation: 1 AJRastaman Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Vibration on right front when turning right

I have a 2002 ZTW with 160,000 miles, automatic transmission. Recently there has been a vibration on the right front when turning right, especially from a stop and also when there is a dip in the road that compresses the suspension a bit. I noticed the sway bar link on the right side was broken at the joint on the bottom, so I figured it might be rubbing on the drive shaft. I finally got around to replacing the sway bar links today. Very easy repair, parts were about $12 each and it only took about 30 minutes to get the right side done. (If anyone is having trouble with replacing those, I would be more than happy to discuss my experience with that repair.)

I was running out of daylight after completing the right side sway bar link, so I just wanted to check and see if the left side was also broken at the joint to prepare for replacing it tomorrow. I put it in drive, turned the steering wheel nearly full to the right so I could see the sway bar link real well on the left side. Then the vibration sound started when the steering wheel was about 3/4 to full right, but went away when I put it in neutral. Clearly it isn't anything rubbing on the drive shaft since I wasn't moving at all. I tried turning to the left with the transmission in drive just to check it out, no vibration at all.

I did some research about it and found it could be a CV joint. I wanted to run it by the community here to see what everyone else thought before I start replacing things, I don't want to make any repairs that aren't needed right now. I understand that a 10 year old car with 160K miles is going to need things replaced, but for now I can only afford to repair what must be done to keep the car going. If there are any other details needed, or things I should check to narrow down the problem, I am open to ideas. This forum has been such a huge help in keeping my Focus on the road with minimal repair cost, and I appreciate all that everyone has posted over the years. Thank you all in advance.


AJRastaman is offline  
    Reply With Quote
 

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:22 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.