Transmission Shaking To/From 1st Gear - Focus Fanatics
Focus Fanatics Ford Focus Forums
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Model Specific Discussions > MK3 Focus

MK3 Focus The place to chat about general questions, window tinting, exterior body, interior and lighting upgrades for the third generation 2012-Current Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 08-22-2012, 03:45 PM   #11
noahsfocus
Focus Enthusiast
 
noahsfocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Fan#: 90974
Location: buena park, CA
What I Drive: 2012 White Platinum Ti Sport Hatch

Posts: 311
FF Reputation: 5 noahsfocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Nickrand View Post
Wanted to add to this topic by saying that my 2012 Focus with dual-clutch transmission (build date December 2012) also started to shudder and hesitate upon acceleration while going into 2nd gear. This started after 10,000 miles. It only did this on a warm engine (after several starts and stops). It was fine when shifting into higher gears.

Turns out that the clutch was defective. It wasn't releasing correctly. My Ford dealer called the Ford service hotline and they confirmed that this is an identified problem on some Focuses. Replacing the clutch was the only solution. They got a new clutch kit from Ford and completed the repairs in a day.

Just got my Focus back today and the problem is resolved.
Any updates on your fix? I suppose all is well ... your fix gives us hope that this issue can be corrected!

I guess with the problem only being noticeable after warm up that would explain why people are having a hard time getting this diagnosed properly, as mentioned by BPEW584.

It's not the hesitation going into 2nd so much but the clutch actually slipping, causing shaking/shuddering that can be very noticeable at times, about half way through 1st gear that I see as my problem. Hoping the service dept will agree and I'm pretty sure they will. I may have to pull in with the clutches warmed up amd take the trans tech for a ride along to demonstrate the failure if they don't see it on the first check.

Quote:
Originally Posted by jagreene View Post
I am having the same problem! Ford definitely knows about it. I have talked to several dealers and they basically said there is "no fix" and "it is what it is".
Keep trying, eventually they have to listen. Try taking the tech for a test drive in your car to demonstrate the problem then request a test drive with him in a new car on the lot to compare with. Hoping there is a difference of course which there should be.
Nickrand got his fixed so certainly there is a fix available.
noahsfocus is online now  
    Reply With Quote
 

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:12 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX. You can find all Ford Focus related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.