ZX5 engine stumble when stopped, help! - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-27-2011, 06:30 PM   #1
pumafeet10
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37417
Location: Harrisburg, PA
What I Drive: 2003 Yellow ZX5

Posts: 87
Points 606, Level 12
Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12
Level Up 12% Completed
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 pumafeet10 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
ZX5 engine stumble when stopped, help!

Recently installed an AEM SRI on our 03 ZX5 zetec auto, shortly thereafter i noticed the car would idle rough and somewhat stumble when I was stopped at a light.

Not sure what it might be, but plugs and coil look fine and there are no problems other wise

Also other then the intake the car is stock

I had also be recommended to replace the DPFE sensor, as i might have hit it and damaged it while installing the intake? not sure but it is in the general area

Not sure if there might be a problem with the EGR, do they seem to have problems getting clogged and not flowing enough?

Thanks for the help


pumafeet10 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-27-2011, 06:59 PM   #2
three_X_Z
Focus Enthusiast
 
Join Date: Sep 2003
Fan#: 883
Location: Sonora
What I Drive: 2000 ZX3

Posts: 159
Points 819, Level 15
Points: 819, Level: 15 Points: 819, Level: 15 Points: 819, Level: 15
Level Up 19% Completed
Level up: 19% Level up: 19% Level up: 19%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 three_X_Z Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
There are two places that have caused this on my car. One is the classic PCV tube that comes out of the back of the intake manifold. Its the biggest of all the vacuum lines coming out of the manifold. It often fails right at the spot where it connects. Kinda collapses on itself and causes a vacuum leak. The other one that I've had is a small leak in one of the plugs on the back of the intake manifold. Basically feel around down there with the engine running and see if your finger gets sucked into something.
three_X_Z is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-27-2011, 07:05 PM   #3
pumafeet10
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37417
Location: Harrisburg, PA
What I Drive: 2003 Yellow ZX5

Posts: 87
Points 606, Level 12
Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12
Level Up 12% Completed
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 pumafeet10 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
thanks for the idea, anything i can check is a good lead, but wasn't thinking that would be it

thanks
pumafeet10 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-27-2011, 07:59 PM   #4
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,941
Points 2,059, Level 27
Points: 2,059, Level: 27 Points: 2,059, Level: 27 Points: 2,059, Level: 27
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 88 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
When you fit any type of SRI you must clear the previous "learned" adaptive fuel strategy settings from the ECU. Did you disconnect the battery after installing the intake for 5 minutes or more? Most SRI instructions tell you to do this.

Once the new intake is fitted, let the car simply idle for a few minutes. If you are still having idling problems after a reasonable amount of driving time has elapsed, you have likely unintentionally introduced a vacuum leak into your intake system. Check the intake tube to throttle body connection clamp in particular and also where the MAF screws into the intake tube. Both areas must be air tight as they are behind/near the MAF sensor. Airflow after the MAF isn't compensated for by the ECU.

If the car ran fine before your modifications, don't go chasing other possible causes until you've rechecked your work.

Last edited by BC_ZX3; 09-27-2011 at 11:25 PM. Reason: spelling
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-27-2011, 10:26 PM   #5
sailor
Crankshaft
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 16,747
Points 11,992, Level 71
Points: 11,992, Level: 71 Points: 11,992, Level: 71 Points: 11,992, Level: 71
Level Up 86% Completed
Level up: 86% Level up: 86% Level up: 86%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 79 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
X2 - Couldn't have said it better!
sailor is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-30-2011, 12:47 PM   #6
pumafeet10
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37417
Location: Harrisburg, PA
What I Drive: 2003 Yellow ZX5

Posts: 87
Points 606, Level 12
Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12
Level Up 12% Completed
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 pumafeet10 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Everything has been checked over, and the battery was disconnected form the entire install time, so plenty of time to reset the ecu.

I checked for leaks using some soapy water to watch for air bubbles but nothing,

I'm not just randomly searching, as there is an abundance of sensors that are in the area and could have been disrupted during install, that were fine before, like the dpfe sensor.

If it was the Maf it would be causing a problem all the time, no?

It only happens when we are stopped, which is why I was leading to the dpfe as it is vacuum operated with the erg, possibly not getting enough flow at idle
pumafeet10 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2011, 12:04 PM   #7
pumafeet10
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37417
Location: Harrisburg, PA
What I Drive: 2003 Yellow ZX5

Posts: 87
Points 606, Level 12
Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12
Level Up 12% Completed
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 pumafeet10 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
replaced and rechecked clamps, checked maf and all is good.

still cant figure it out
pumafeet10 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-19-2011, 12:44 PM   #8
alz focus
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67546
Location: South Lyon, MI
What I Drive: 2002 Blue SE

Posts: 436
Points 975, Level 16
Points: 975, Level: 16 Points: 975, Level: 16 Points: 975, Level: 16
Level Up 75% Completed
Level up: 75% Level up: 75% Level up: 75%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 5 alz focus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Use brake or parts cleaner to check for vacuum leaks. Soapy water is not going to do anything but get sucked in in there is a leak.
Spray while car is idling, if revs jump, focus on that area for the vac leak.
__________________
Al
2002 Focus SE Zetec ATX
2000 Focus SE SPI ATX
2006 Freestyle SEL AWD
alz focus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-15-2011, 07:38 PM   #9
pumafeet10
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37417
Location: Harrisburg, PA
What I Drive: 2003 Yellow ZX5

Posts: 87
Points 606, Level 12
Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12
Level Up 12% Completed
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 pumafeet10 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
So the problem persists...

My wife was driving to work this morning and in stop and go traffic, the car stalled. The cel and brake light came on..

No code was there to be read, so still unclear as to what is wrong, really need to get this figured out
pumafeet10 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-15-2011, 09:56 PM   #10
pumafeet10
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37417
Location: Harrisburg, PA
What I Drive: 2003 Yellow ZX5

Posts: 87
Points 606, Level 12
Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12 Points: 606, Level: 12
Level Up 12% Completed
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 pumafeet10 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Checked for leaks with brake clean and soapy water to see if there are any air bubbles, and nothing.

Sprayed a bunch of Maf cleaner into the intake, enough that the car stalled but ran fine after I started it again.

Plugs, wires and coil are fine and uncorroded so not sure what it could be.

There does seem to be a very tiny stumble at idle, but am really unsure

Took the car for a drive and could not get it to stumble when the brake was applied
pumafeet10 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:17 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat