Vibration in my 2003 ZTW - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-25-2010, 05:58 PM   #1
kkspeed
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2007
Fan#: 51109
Location: Philadelphia, PA
What I Drive: 2003 Ford Focus ZTW

Posts: 94
FF Reputation: 1 kkspeed Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Vibration in my 2003 ZTW

Like other members, I'm experiencing weird vibrations in my 2003 ZTW / Auto with 66K.

1. Vibration after cold start-up.

2. Vibration when turning left after cold start-up

3. Part-Throttle vibration when warm

4. No CEL's

I changed the following:
1. Passenger's side motor mount (OEM Ford Part).
2. DFTP Sensor
3. Plugs (Motorcraft Copper w/.050 Gap)
4. Factory plug wires
5. Coil Pack
6. Both O2 Sensors (Bosch)

I'm frustrated. I like my ZTW and it runs fine when operating normally, but this vibration is driving me crazy.


kkspeed is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-25-2010, 07:47 PM   #2
iroc34
Focus Fanatic
 
iroc34's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Fan#: 69289
Location: Miami Beach, FL
What I Drive: 2011 Ford Taurus Limited

Posts: 2,183
Points 5,157, Level 46
Points: 5,157, Level: 46 Points: 5,157, Level: 46 Points: 5,157, Level: 46
Level Up 4% Completed
Level up: 4% Level up: 4% Level up: 4%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 18 iroc34 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
Posted via FF Mobile

Did you check the other 2 mounts ?. Also make sure that the engine is aligned
Properly. Try moving the pass side mount fwd or backwards. To alleviate the vibrating.
iroc34 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-25-2010, 09:34 PM   #3
spiller
Focus Enthusiast
 
spiller's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Fan#: 75607
Location: Memphis, TN
What I Drive: 11 Sangria SE sed, 01 Wht SE Wagon

Posts: 154
FF Reputation: 1 spiller Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I fixed my similar symptoms with just the RH mount, but research did show the dog-bone (bottom or rear mount) to also be an issue. Also had found a few reports of issues with new RH mounts. Pull off cover of mount and feel the top of the rubber bellow. I believe that it should still be firm.
I coupled my RH mount with a timing belt change, and plan on the dog-bone next month with changing the struts. I have the steering wheel shimmy and can bounce the front left fender.
spiller is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2010, 03:05 AM   #4
viney266
Focus Fanatic
 
viney266's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Fan#: 93
Location: westminster, maryland, MD
What I Drive: focus ztw ,zx3,mustang, motorcycles

Posts: 25,600
Points 235,208, Level 100
Points: 235,208, Level: 100 Points: 235,208, Level: 100 Points: 235,208, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 5%
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
FF Reputation: 112 viney266 Excellent Standing Member viney266 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
^^^ Yes, I have had problems with the inner fender liners rubbing as well...
__________________
Speed is only a matter of money; how fast do you want to go?
viney266 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2010, 08:24 AM   #5
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 Focus Wagon; 13 C-Max SEL

Posts: 20,277
Points 27,598, Level 98
Points: 27,598, Level: 98 Points: 27,598, Level: 98 Points: 27,598, Level: 98
Level Up 25% Completed
Level up: 25% Level up: 25% Level up: 25%
Forum Activity 12%
Activity: 12% Activity: 12% Activity: 12%
FF Reputation: 270 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Bosch!! NO. But should be ok anyway.

DPFE- it usually causes a miss in the engine, as well as at least a misfire code. This is what makes the determination to open the EGR valve.

As far as plug wires go, I recommend the closest national chain store with lifetime warranty plug wires. That way you can change them any time you want- or have any related problem- without costing any more money. We don't really benefit a lot from expensive plug wires- not like a Porsche 911, where you should buy the $900 plug wires.

I digress.
We generally recommend to replace all motor mounts at the same time for this reason after it's been determined that motor mounts are the cause. You've been throwing money at your engine like it has a running problem- does it?
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2010, 09:32 AM   #6
arlenn
Focus Addict
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67609
Location: Vancouver, Canada
What I Drive: 2002 Silver ZX5

Posts: 1,304
FF Reputation: 16 arlenn Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
how should that bubble on the engine mount feel? firm, or squshy? I have heard both now. Mine is swishy, but is not empty as the dome does not collapse when poked with a finger.
__________________
"CD" Silver, 2002 ZX5, SVT Airbox.
arlenn is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2010, 09:52 AM   #7
03FocusZX3
Focus Enthusiast
 
03FocusZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Fan#: 61785
Location: Anniston, AL
What I Drive: 2003 Liquid Grey ZX3

Posts: 544
Points 2,453, Level 30
Points: 2,453, Level: 30 Points: 2,453, Level: 30 Points: 2,453, Level: 30
Level Up 2% Completed
Level up: 2% Level up: 2% Level up: 2%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 03FocusZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Posted via FF Mobile well my bad pass. Side motor mount felt firm and the new one felt squishy, if that helps lol...
03FocusZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2010, 10:08 AM   #8
spiller
Focus Enthusiast
 
spiller's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Fan#: 75607
Location: Memphis, TN
What I Drive: 11 Sangria SE sed, 01 Wht SE Wagon

Posts: 154
FF Reputation: 1 spiller Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Your RH sounds good. You need to inspect the dog-bone and the transmission mount. The increased vibration in RH turns...should be loading up the left side mount (transmission mount.)

Its way too early as far as mileage goes, but if you get past the remaining motor mounts and still have the vibration I would be checking cam timing. Checking it requires the timing pin tool and removal of the valve cover (use a new gasket when putting back on.) There was another FF who indicated when he changed his, he discovered that cam-timing was off (way off), but had no CEL. When I did mine, cam timing was off just enough I wasn't going to set the cam timing tool without unbolting the cam gears. Of course that's part of the procedure.
Since I did both belt and RH motor mount at the same time, I can't say that the vibration was solely from the motor mount failure.

Were there any other reasons you changed those ignition components?
spiller is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2010, 07:37 PM   #9
kkspeed
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2007
Fan#: 51109
Location: Philadelphia, PA
What I Drive: 2003 Ford Focus ZTW

Posts: 94
FF Reputation: 1 kkspeed Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
The weird thing about my vibration issue is that it is intermittent. Sometimes it goes away when the engine warm and runs real smooth. That is why I thought it was in the EGR system.

Secondly, the engine idles differently when the heater is set to defrost with the heat on.
I suspect the AC turns on automatically when the defroster is turned on to prevent the windows from fogging up.
kkspeed is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-26-2010, 07:38 PM   #10
kkspeed
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2007
Fan#: 51109
Location: Philadelphia, PA
What I Drive: 2003 Ford Focus ZTW

Posts: 94
FF Reputation: 1 kkspeed Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Quote:
Originally Posted by iroc34 View Post
Posted via FF Mobile

Did you check the other 2 mounts ?. Also make sure that the engine is aligned
Properly. Try moving the pass side mount fwd or backwards. To alleviate the vibrating.
How do I check that the engine is aligned correctly?
kkspeed is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:41 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat