Fuse 18 Keeps Blowing - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-03-2008, 01:09 PM   #1
bwcall
Focus Rookie
 
Join Date: May 2007
Fan#: 46674
Location: Dallas
What I Drive: 2003 CD Silver Focus SVT

Posts: 13
FF Reputation: 1 bwcall Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Fuse 18 Keeps Blowing

I had my CEL on for a week or so, got it checked at AutoZone, it was the code that shows O2 Sensor 1 as malfunctioning. So I go ahead and order a new O2 sensor, but in the meantime I'm reading up a little bit and read about checking Fuse 18; it was blown.

So I replaced the 10A fuse with a 25A fuse (all I could find spur of the moment), and that fuse blew too after about 2 miles of driving.

I do some more reading and people suggest it might be a problem with the ECU. I guess it's time to get that checked. Is there some kind of warranty covering the ECUs? 8/80,000 correct?

I guess my questions are, is it worth taking to get the ECU looked at? Could it be something else? Should I check all my O2 sensors and make sure they are Ford Motorcraft brand before I take it into the dealership?


bwcall is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-03-2008, 02:28 PM   #2
focusguy87
I AM DA FOCI FANATIC
 
focusguy87's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Fan#: 40962
Location: Decatur, IL & STL, MO, United States
What I Drive: 03 Red EvO & 03 TURBO SVT

Posts: 3,715
FF Reputation: 9 focusguy87 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
You could hook up a meter and see what its doing exactly. Guess ford would do that anyway.
__________________
FOR SALE,
2003 Turbo SVT ZX5 318WHP (SOLD)
2003 Evolution 8 320AWHP
focusguy87 is offline  
    Reply With Quote
Old 07-03-2008, 04:47 PM   #3
BlueFocusSVT04
Focus Addict
 
Join Date: Feb 2008
Fan#: 53327
Location: Bessemer City, NC
What I Drive: 2004, Blue, SVTFSc

Posts: 720
FF Reputation: 5 BlueFocusSVT04 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (14)
Take it in for service to an authorized Ford SVT dealer. They will probably charge a lot, but they will help you.
__________________
Mon dieu y mon droit!
BlueFocusSVT04 is offline  
    Reply With Quote
Old 07-03-2008, 05:21 PM   #4
InfraRedSVTF
Focus Addict
 
InfraRedSVTF's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 17442
Location: Denmark, Wisconsin, WI
What I Drive: 2013 Focus ST3

Posts: 1,441
FF Reputation: 3 InfraRedSVTF Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Most likely the heater circuit in the o2 sensor shorted out. Get a new o2, and replace the fuse with one of the proper rating.
__________________
Wisconsin Peeps----> www.FocusRevolution.com
InfraRedSVTF is offline  
    Reply With Quote
Old 07-03-2008, 05:45 PM   #5
pat247
Focus Enthusiast
 
pat247's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Fan#: 27781
Location: Norman, OK
What I Drive: Focus SVT

Posts: 526
FF Reputation: 19 pat247 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (17)
First thing I would do is a visual inspection of the wires under the car that plug into the O2 sensor. Look for damaged or burnt spots, if the wires look good then replace the O2 sensor and if the 10A fuse still blows then take it to an authorised dealer.
__________________
2003 ZX5 SVT, Pitch Black, JRSC/BBK Sold
pat247 is offline  
    Reply With Quote
Old 07-04-2008, 12:26 PM   #6
Grich171
Focus Rookie
 
Join Date: Jul 2008
Fan#: 57427
Location: nj
What I Drive: 2006 Roush

Posts: 5
FF Reputation: 1 Grich171 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
if you have a high flow cat or no cat that could throw a CEL on...i would try and get a wiring diagram of the circuit with that fuse in it and see whats goin on and check the wires
Grich171 is offline  
    Reply With Quote
Old 07-04-2008, 12:40 PM   #7
RecoilRob
Focus Enthusiast
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21404
Location: Uniontown, PA, United States
What I Drive: 04, CD Silver SVTF

Posts: 406
FF Reputation: 8 RecoilRob Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The forward O2 sensor is really close to the tranny and it doesn't take much of a hit on the pipe to jam it with resulting damage.

More than likely, it has hit and hurt the wiring on the sensor. Replacement will cure it but make sure the pipe is down where it belongs so the new one won't get ganked.
RecoilRob is offline  
    Reply With Quote
Old 07-04-2008, 02:47 PM   #8
bwcall
Focus Rookie
 
Join Date: May 2007
Fan#: 46674
Location: Dallas
What I Drive: 2003 CD Silver Focus SVT

Posts: 13
FF Reputation: 1 bwcall Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I replaced the front sensor (it was a Bosch) with a Motorcraft part today, and the fuse still blows after turning the car off and back on once (still drives fine, however). So I guess it's off to the dealership.
bwcall is offline  
    Reply With Quote
Old 07-04-2008, 10:36 PM   #9
nickl16
Focus Enthusiast
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49446
Location: Lowell, IN
What I Drive: 2002 Pitch Black SVT

Posts: 131
FF Reputation: 5 nickl16 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
your back one is probably dead as well, both of mine went at the same time and were causing the fuse to blow
nickl16 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-01-2012, 07:13 PM   #10
Telly
Focus Rookie
 
Join Date: Jul 2012
Fan#: 101320
Location: Oklahoma City, OK
What I Drive: 03 IR SVT

Posts: 21
FF Reputation: 1 Telly Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Did you ever find the problem? I'having the same problem, F18 blowing as soon as I turn on the key, with the O2 unplugged. I'm getting 4 ohms on the terminal coming out of the fuse panel. The wire looks like it runs back into the cab before coming back out to the O2 heater.
Telly is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear Wiper fuse blowing Linkfinger General Technical Chat 4 06-28-2008 04:16 PM
HID Blowing Fuse???? Raziel510 MK1 Focus 3 07-22-2007 10:20 PM
My A/C fuse keeps blowing! SVTORNG General Technical Chat 4 05-15-2007 03:43 PM
Arghh! keep blowing fuse # 50! EuroZX3 Car Audio, SYNC, MyFord Touch & Electronics 7 11-16-2004 01:05 PM
Power locks..fuse keeps blowing solkp General Technical Chat 8 07-21-2004 11:20 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:45 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.