Rough Idle - Page 2 - Focus Fanatics
Focus Fanatics Ford Focus Forums
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-13-2007, 10:37 PM   #11
aquanetkill
Focus Rookie
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48737
Location: USA
What I Drive: 2002, Red, Sedan

Posts: 5
FF Reputation: 1 aquanetkill Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Angry How hard?

I think you may have solved my problem as well. I have the EXACT same problem with my 2002 focus. I will go to autozone tomorrow to see if i get the same code as you but i did just hear a hiss just like you described tonite. How hard was this hose to replace? What tools and how long did it take you? Instructions somewhere. I am not too car savy but i have a technical mind and can normally figure stuff out with a little help. please let me know as this problem is really starting to aggrivate me! Also what is the technical name for the hose?
aquanetkill is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-13-2007, 11:29 PM   #12
killer ZETEC
GL1TCH
 
killer ZETEC's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Fan#: 44757
Location: wisconsin
What I Drive: advance trac french blue 03 zx3

Posts: 3,560
FF Reputation: 42 killer ZETEC Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
hmm. is that why my idle is at around 700 or so?. it's kinda cool but the car seems like it'll die out. mine is an 03 with the zetec. maybe i should replace this seeing as though i have around 50 k on it (i did the tune up myself and didn't forget anything. it was cheaper this way anyhow).
__________________
focus owner whos runnin with the hatchet
zc187 focus nation and fvscc's car 343
still getting part and things for this turbo.
will it run soon?? who knows.
killer ZETEC is offline  
    Reply With Quote
Old 07-16-2007, 12:55 PM   #13
ChaosWarlord26
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jun 2007
Fan#: 48372
Location: Warsaw, Ky
What I Drive: 2006 Dodge Ram 1500

Posts: 177
FF Reputation: 3 ChaosWarlord26 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I actually had 2 bad hoses. Has anyone heard of crank case ventalation? Well this was the real bad hose. It goes the crank case on the top of the motor to the back of the intake mani. It has a hard plastic core with rubber elbows one on each end. One of my rubber elbows was in real bad shape So I replace it with High temp Silicone tubing. and has been runing great ever since. Hope this helps out a lot of people.
ChaosWarlord26 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-13-2007, 07:37 PM   #14
ChaosWarlord26
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jun 2007
Fan#: 48372
Location: Warsaw, Ky
What I Drive: 2006 Dodge Ram 1500

Posts: 177
FF Reputation: 3 ChaosWarlord26 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Pictures

I have just taken photos for those who want to see......
First Pic dirty motor and CAI



Next is a side view



Next is the crank case vaccuum hose.



Finallay is the part of the hose that I replaced from the Vaccuum hose to the Intake



I hope this helps everyone with the problem I had with future problems that everyone else may have.
ChaosWarlord26 is offline  
    Reply With Quote
Old 09-27-2007, 11:27 AM   #15
aquanetkill
Focus Rookie
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48737
Location: USA
What I Drive: 2002, Red, Sedan

Posts: 5
FF Reputation: 1 aquanetkill Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
this fixed my problem in less than 5 minutes! my guess is that this hose has been bad for a long time and just recently turned my check engine light on. my car idles like its brand new now and hasn't done that in a long time. So if your looking for the cause of a rough idle check the elbow of this hose even if your check engine light isn't on.
aquanetkill is offline  
    Reply With Quote
Old 10-26-2008, 05:31 AM   #16
afro_ken
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 60090
Location: Oahu,Hawaii
What I Drive: 2000 Silver

Posts: 3
FF Reputation: 1 afro_ken Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Aloha!! This post is fantastic!!! My check engine light came on! I tested with a OBD2 which gave me a code of p0171= too lean (bank 1). I didn't know where to begin. O2 sensor, fuel filter, etc... BUT no the hose in this post was the culprit to my problem. thanks!!!
afro_ken is offline  
    Reply With Quote
Old 10-26-2008, 06:04 AM   #17
bluefront
Focus Fanatic
 
bluefront's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 56816
Location: St Louis Missouri USA, MO
What I Drive: 2006 white ZX5 SES

Posts: 3,487
FF Reputation: 146 bluefront Excellent Standing Memberbluefront Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Nice to find an older post where the problem was solved and explained thoroughly.

First off.....I don't think a rough idle is "normal" on any stock Focus. Of course when you modify the engine in any way, all bets are off.

Finding most vacuum leaks is fairly easy. If you suspect one (rough idle is one symptom), with the engine idling, lightly spray around the intake manifold and all the vacuum hoses.....with carb cleaner. If there's a leak anywhere, the engine will speed up. Avoid spraying the spark plugs and wires, as well as the exhaust manifold area.

You can pinpoint the exact leak with this method.....carb cleaner is flammable, so be careful.
__________________
I'll keep my guns, my freedom, and my money.....you can keep the "change".
bluefront is offline  
    Reply With Quote
Old 10-26-2008, 06:19 AM   #18
Benporat
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 59927
Location: Israel, Israel
What I Drive: Focus 2008 BABY BLUE

Posts: 18
FF Reputation: 1 Benporat Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
this thread from 2004 would have given you a short cut to finding the problem

http://www.focusfanatics.com/forum/s...ad.php?t=28249


thats how I found my problem:

http://www.focusfanatics.com/forum/s...&postcount=107

this looks like a very common, overlooked, and underdiagnosed problem
and some mechanics will run you up a big bill replacing perfectly good engine components before they get it right
Benporat is offline  
    Reply With Quote
Old 10-27-2008, 02:01 AM   #19
sunyfoci
Focus Enthusiast
 
sunyfoci's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 38913
Location: san diego, United States
What I Drive: 2001 red zx3 2.0L DOHC

Posts: 345
FF Reputation: 1 sunyfoci Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
i replaced the hose behind the engine below the tb but im not seeing the second hose you posted pics of whereabout on the zetec engine is that located assuming it is on the dohc
__________________
current mods: 2.5 borla catback, debadged, AEM cai, H&R coilovers, SVT frontlip, SCT Xcal, kenwood deck, gutted interior, shortened antenna, and a big ass dent on the passenger side
sunyfoci is offline  
    Reply With Quote
Old 04-06-2011, 06:33 PM   #20
happy42
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2011
Fan#: 84698
Location: tazewell, TN
What I Drive: 2001 red ZX3

Posts: 1
FF Reputation: 1 happy42 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Unhappy funky idle

Okay so i bought my first Ford and it was my 2001 focus ZX3 5 speed.Love it !!!!!!Lots of fun to drive then last week i did the "stupid" and ran it almost out of gas since then it has had a rough idle but also noticed about a couple days before that there was like a hissing/sssshhhhh noise.So i did some research and put gas treatment in then that didn't work so i got some trottle cleaner and cleaned the throttle body.That massde it run a little smoother now back to a rough idle at stop lights,like it's gonna die and rpms go down to about 750.
Engine light came on so went to the autozone and some 19001 code came about oxygen sensor.

I love my focus and of course the gas mileage and the zoom zoom of it.
so this weekend my son and i will try the z hose thing.But if any other clues plz let me know.
happy42 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough Idle and SES Codes chkpnt General Technical Chat 3 08-25-2007 12:14 AM
Rough Idle - 2002 ZX5 Zetec bajadog General Technical Chat 4 06-08-2007 11:30 AM
Rough Idle with AC on tminer250 General Technical Chat 1 06-05-2007 11:33 AM
JRSC rough idle with FC TB? dBlast General Forced Induction 5 04-18-2005 01:11 AM
rough idle CowsGoMoo ZETEC Performance (2000-2004) 9 10-16-2003 03:11 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:04 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX. You can find all Ford Focus related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.