2003 1.8 TDCi struggles to start/limp mode under heavy load - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-10-2013, 07:41 AM   #1
Bobrob1986
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109735
Location: Glasgow, United Kingdom
What I Drive: 2003 1.8 TDCi

Posts: 1
FF Reputation: 1 Bobrob1986 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2003 1.8 TDCi struggles to start/limp mode under heavy load

Please help! New to this forum but here goes...
Had this problem since new year when car first went into limp mode on M74 then refused to start. AA towed it to local ford dealership and since had new fuel filter, fuel pipe and battery, ran better for a few days but then problems started again! Car still struggling to start and goes into limp mode-mainly in 5th when putting foot down but can happen in lower gears. Even though our car is not fixed garage refuse to give us any money back after 2 weeks of having it, saying these parts needed replacing anyway. Now they are saying the engine has low fuel pressure probably caused by old fuel filter breaking up and clogging engine and will need to be taken apart to clean - costing us more than what car is worth!
Original codes read by the AA were P0251 and P1211 (and a third one which I can't recall), the AA repair man cleaned EGR valve out which got it starting again and said it was probably a faulty CAM sensor? However Ford garage haven't looked at any of the sensors or EGR valve as they say no fault codes are showing.
Worried that garage have not explored cheaper options first and just blaming fuel filter to get out of giving us refund and we don't want to pay 1k to have engine taken to bits when we could pay a fraction of the price to get car sorted! Ordered EGR blanking plate to rule this out. After reading numerous forums it seems like a common problem on focus's of this age but with a number of different solutions, CAM sensor, IMV valve, injectors? Can't seem to get much sense out of garage and to be honest their customer service is pretty shocking!
Any advise would be welcome as I don't know a way forward with this!


Bobrob1986 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:49 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.