What is the problem with my svt focus? - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-11-2013, 02:39 PM   #1
SVTisRight4me
Focus Enthusiast
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 105772
Location: fort worth, TX
What I Drive: 2004 Black SVTF 3 door#1009 in 2004

Posts: 132
FF Reputation: 1 SVTisRight4me Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
What is the problem with my svt focus?

ok so i have a svt focus 2004 3 door. it only has 78k on it. a few days ago it wasnt gaining speed. no warning light. engine and oil great. it was smooth but just would gaining much speed. after i parked it and went to eat and came out it was fine. but. it happened again. i turned it off at the stop light and started her back up and she ran great again. what could this be?


__________________
-Baker
SVT Focus 2004 EAP 80k miles +. 1 of 128
SVTisRight4me is offline  
    Reply With Quote
Old 01-11-2013, 03:12 PM   #2
rent
Focus Enthusiast
 
rent's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 12823
Location: Allen, TX
What I Drive: 03' SVTF

Posts: 120
Points 638, Level 12
Points: 638, Level: 12 Points: 638, Level: 12 Points: 638, Level: 12
Level Up 76% Completed
Level up: 76% Level up: 76% Level up: 76%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 2 rent Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Quote:
Originally Posted by SVTisRight4me View Post
ok so i have a svt focus 2004 3 door. it only has 78k on it. a few days ago it wasnt gaining speed. no warning light. engine and oil great. it was smooth but just would gaining much speed. after i parked it and went to eat and came out it was fine. but. it happened again. i turned it off at the stop light and started her back up and she ran great again. what could this be?
I've only had two instances where my car felt down on power :

1) Alternator was dying. At first, I got some very minor electrical hiccups and the car felt weak. Over a period of 2 weeks it turned into the full on gauge cluster freak out.

2) I recently killed my fuel pump by failing to change my fuel filter out (ever). Shame on me... but occasionally for the month or so before the pump went out, I would have times when the car felt unresponsive to my heavy foot. Sometimes turning it off and letting it sit for a bit helped.

You should give us a few details, mileage, mods, repair history if any, ect...
__________________
-James

'03 SVTF *FOR SALE*
'14 FoST Ingot Silver, bone stock...
rent is online now  
    Reply With Quote
Old 01-11-2013, 05:17 PM   #3
SrDudley
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jun 2012
Fan#: 100058
Location: Franklin, MA
What I Drive: 2004 Pitch Black ZX5 EAP SVT

Posts: 80
Points 934, Level 16
Points: 934, Level: 16 Points: 934, Level: 16 Points: 934, Level: 16
Level Up 34% Completed
Level up: 34% Level up: 34% Level up: 34%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 1 SrDudley Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
I had an interesting run in with a Bosch oxygen sensor that would give me no power because it wasn't getting any readings just a pure dead sensor. Idk if it was a bad sensor or you just don't use Bosch sensors in our cars but I changed it back to the old one temporarily even though it was shot and then ordered one up from Steve at tousley ford and ran like she just came from the factory lol. Other than that I had a misfire once with no codes being thrown but you could clearly hear it running rough that was cuz of bad plugs. In our cars basically you wanna stick with motorcraft no matter what whether you go platnium or copper.

Those are my words of wisdom for ya.
SrDudley is offline  
    Reply With Quote
Old 01-12-2013, 12:28 AM   #4
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,829
Points 50,146, Level 100
Points: 50,146, Level: 100 Points: 50,146, Level: 100 Points: 50,146, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 40%
Activity: 40% Activity: 40% Activity: 40%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
If ALT was bad enough to cause a power issue when you turned it off it wouldnt of cranked back

If fuel filter was bad the problem would still be there after you restarted the car

If O2 sensor was bad you would get a O2 CEL and after 4-6 min would fail to closed loop and run good again , I like the advance and bosch o2 sensors and have used hundreds of them with maybe 3-4 bad ones but they have a years warranty (think ford does to) and easy to replace

My guess is the VCT either sticking or going bad , unplug the VCT solenoid and do a very short drive (50-100 feet will tell you) and see if it feels the same loss of power , when unplugged you will loose about 30-40HP right off the bad

I am not trying to shoot any ones ideas down when trying to help just running them through my mind and trying to save him time and money from changing a lot of things out

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is offline  
    Reply With Quote
Old 01-14-2013, 12:35 PM   #5
SVTisRight4me
Focus Enthusiast
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 105772
Location: fort worth, TX
What I Drive: 2004 Black SVTF 3 door#1009 in 2004

Posts: 132
FF Reputation: 1 SVTisRight4me Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
u sound right. i will try it if it happens again. thanks to everyone.
BTW car has 78k
2004 just got it at 75k so its a new car to me.
no mods.
only repair i have had to do was new struts up front.
thanks again
__________________
-Baker
SVT Focus 2004 EAP 80k miles +. 1 of 128
SVTisRight4me is offline  
    Reply With Quote
Old 01-12-2013, 05:02 AM   #6
SrDudley
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jun 2012
Fan#: 100058
Location: Franklin, MA
What I Drive: 2004 Pitch Black ZX5 EAP SVT

Posts: 80
Points 934, Level 16
Points: 934, Level: 16 Points: 934, Level: 16 Points: 934, Level: 16
Level Up 34% Completed
Level up: 34% Level up: 34% Level up: 34%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 1 SrDudley Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Quote:
Originally Posted by 1turbofocus View Post
If ALT was bad enough to cause a power issue when you turned it off it wouldnt of cranked back

If fuel filter was bad the problem would still be there after you restarted the car

If O2 sensor was bad you would get a O2 CEL and after 4-6 min would fail to closed loop and run good again , I like the advance and bosch o2 sensors and have used hundreds of them with maybe 3-4 bad ones but they have a years warranty (think ford does to) and easy to replace

My guess is the VCT either sticking or going bad , unplug the VCT solenoid and do a very short drive (50-100 feet will tell you) and see if it feels the same loss of power , when unplugged you will loose about 30-40HP right off the bad

I am not trying to shoot any ones ideas down when trying to help just running them through my mind and trying to save him time and money from changing a lot of things out

Tom
Didn't happen in my case just saying I actually got a code that was for a faulty iacv when I had the bad Bosch o2 sensor. And I'm not taking offense or anything glad to hear it was just a bad sensor and got my money back anyway so no biggie. And it wasn't a stored code it was a pending code after I did a little datalogging around my neighborhood found the o2 sensor was the problem. And replaced and was back to normal and I had it running and driving for at least 10 mins at a couple points without it correcting itself... Maybe just a freak case but was what it was.
SrDudley is offline  
    Reply With Quote
Old 01-14-2013, 12:36 PM   #7
SVTisRight4me
Focus Enthusiast
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 105772
Location: fort worth, TX
What I Drive: 2004 Black SVTF 3 door#1009 in 2004

Posts: 132
FF Reputation: 1 SVTisRight4me Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
how much would it be to fix it if the vct was bad just wondering. and any one know when ford says i need a new timming belt
__________________
-Baker
SVT Focus 2004 EAP 80k miles +. 1 of 128
SVTisRight4me is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 01:15 PM   #8
RevLimit
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Sep 2012
Fan#: 103978
Location: Atlanta, United States
What I Drive: 2002 Black Focus SVT

Posts: 38
FF Reputation: 2 RevLimit Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by SVTisRight4me View Post
how much would it be to fix it if the vct was bad just wondering. and any one know when ford says i need a new timming belt
The question is can you even buy a replacement VCT?
RevLimit is offline  
    Reply With Quote
Old 01-14-2013, 03:37 PM   #9
Dads03SVT
Focus Addict
 
Dads03SVT's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Fan#: 58979
Location: Roxboro, NC
What I Drive: 2003 Red SVT

Posts: 594
FF Reputation: 1 Dads03SVT Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Timing belt has not been done....then it should have been done Yesterday....to be safe.
Dads03SVT is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 06:45 PM   #10
macdiesel
I used to drive this
 
macdiesel's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Fan#: 31579
Location: Chicago, IL
What I Drive: 2010 mazdaspeed3

Posts: 3,310
Points 3,987, Level 40
Points: 3,987, Level: 40 Points: 3,987, Level: 40 Points: 3,987, Level: 40
Level Up 19% Completed
Level up: 19% Level up: 19% Level up: 19%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 21 macdiesel Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (17)
^^^ford still makes the vct solenoid. Haven't heard the part being discontinued.
__________________
I now drive a Japanese Ford.
macdiesel is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:27 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.