New member 03 Orange Svt electrical issue - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-27-2012, 11:01 AM   #1
nate4027
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105354
Location: Ottumwa, IA
What I Drive: 2003 Competition Orange Svt

Posts: 73
FF Reputation: 1 nate4027 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
New member 03 Orange Svt electrical issue

Hey guys I need your help. I had a faulty upstream O2 sensor and went to replace it only to find two wires that come off the plug on the harness side that were cut and appeared to have been disconnected for sometime. One is black and the other is yellow/black. Any clue what these two wires are for? I was unable to find electrical diagrams so thats why I eneded up here.


nate4027 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-27-2012, 11:33 AM   #2
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,891
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Upstream O2 sensor is on the right in the pic. Yellow/black is part of the 02 heater circuit. Not sure what the black is for unless it's been spliced in for Green/yellow.

Wiring is for an 02 SVT, although non-SVT is identical.

BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-27-2012, 12:06 PM   #3
nate4027
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105354
Location: Ottumwa, IA
What I Drive: 2003 Competition Orange Svt

Posts: 73
FF Reputation: 1 nate4027 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Ill check it out. Not sure what the O2 heater circuit does. Being disconnected it doesn't throw any codes.
nate4027 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-27-2012, 12:12 PM   #4
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,891
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by nate4027 View Post
Not sure what the O2 heater circuit does.
Exactly what it sounds like. It preheats the 02 sensor. O2 sensors, like catalytic converters, need to be up to temperature quickly to work most efficiently.

It should throw a code unless your SVT has a custom tune in place.


P0135 - HO2S Sensor Circuit Malfunction (HO2S-11)
During testing the HO2S Heaters are checked for opens/shorts and excessive current draw. The test fails when current draw exceeds a calibrated limit and/or an open or short is detected.
Causes:
Short to VPWR in harness or HO2S.
Water in harness connector.
Open VPWR circuit.
Open GND circuit.
Low battery voltage.
Corrosion or poor mating terminals and wiring
Damaged HO2S heater.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-27-2012, 12:18 PM   #5
nate4027
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105354
Location: Ottumwa, IA
What I Drive: 2003 Competition Orange Svt

Posts: 73
FF Reputation: 1 nate4027 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
That makes sense. Now the question is I can't find where these two wires connect in the harness. I see that they run across the top of the cooling fans to that passenger side but they just dangle from there.
nate4027 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-29-2012, 04:38 PM   #6
nate4027
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105354
Location: Ottumwa, IA
What I Drive: 2003 Competition Orange Svt

Posts: 73
FF Reputation: 1 nate4027 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Does anyone know where the two wires that run off the upstream 02 sensor connect to? I'm getting a P0136 and P0141 codes. The 136 code doesn't make any sense due to both 02 sensors being brand new. Not saying the could be bad from the factory but they are Bosch sensors.
nate4027 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-29-2012, 09:45 PM   #7
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,891
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Green/yellow goes to fuse 18 in the Battery Junction Box.
Yellow/black goes to pin 93 of the PCM.

Bosch sensors have a bad reputation on FF.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks
-->
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:28 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.