obd2 issue - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > Focus Tuning Chat

Focus Tuning Chat Discuss performance tuning options for your Ford Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-10-2012, 09:10 PM   #1
xy0s08
Focus Addict
 
xy0s08's Avatar
 
Join Date: May 2009
Fan#: 65298
Location: United States of Surveillance, KS
What I Drive: 00 ZX3 Kona, 00 ZX3, 04 SVTF

Posts: 586
FF Reputation: 7 xy0s08 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
obd2 issue

alright guys and gals i have another weird issue yet again. i just got a new Xcal from tom to tune my 2001 focus and when i plug the xcal into the OBD2 port the xcal will not power up. so i took it to my girlfriends car to make sure the xcal was not compeltly shot and it turns on in her car. so i got to looking at the pins between the two cars and they are different. does anyone have a diagram of where the pins/wire colors should be at on a 2001 focus?


__________________
MARCH ROTM 2010 Midwest crew #58
9/11 was an inside job! fluoride is poisoning all of you! The Federal Reserve is a private bank that is making fake money and bankrupting America! Open your eyes to what is going on in the US! Infowars.com
xy0s08 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-10-2012, 09:35 PM   #2
mainest
Focus Addict
 
mainest's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 60163
Location: DownEast, ME
What I Drive: '04 Red Euro SVT

Posts: 1,100
FF Reputation: 7 mainest Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
Seems to me that Tom is the best one to answer this question!
mainest is offline  
    Reply With Quote
Old 05-11-2012, 12:42 AM   #3
xxMichaelAnthony
Focus Fanatic
 
xxMichaelAnthony's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58459
Location: Orange County, CA, CA
What I Drive: 2001 CD Silver ZX3

Posts: 2,480
FF Reputation: 20 xxMichaelAnthony Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
The basic pinout is the same for all OBD2 cars. Extra wires are manufacture specific.



4 should say "chassis ground"
5 should say "signal ground"
__________________
http://effyeahfordcars.tumblr.com
[HOONIGAN]
iTroll
xxMichaelAnthony is offline  
    Reply With Quote
Old 05-12-2012, 09:46 PM   #4
xy0s08
Focus Addict
 
xy0s08's Avatar
 
Join Date: May 2009
Fan#: 65298
Location: United States of Surveillance, KS
What I Drive: 00 ZX3 Kona, 00 ZX3, 04 SVTF

Posts: 586
FF Reputation: 7 xy0s08 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
That diagram will help a lot. I compared wire colors to my other focus and all the wires are the same. But yet nothing will power up though the obd2 port.. so does anyone know if there is a fuse in the power wires or If there is another part of the obd2 harness that might not be plugged in at?
__________________
MARCH ROTM 2010 Midwest crew #58
9/11 was an inside job! fluoride is poisoning all of you! The Federal Reserve is a private bank that is making fake money and bankrupting America! Open your eyes to what is going on in the US! Infowars.com
xy0s08 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-12-2012, 10:46 PM   #5
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,436
FF Reputation: 153 1turbofocus Excellent Standing Member1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
Did you test for voltage at the + pins

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is offline  
    Reply With Quote
Old 05-13-2012, 03:46 PM   #6
xy0s08
Focus Addict
 
xy0s08's Avatar
 
Join Date: May 2009
Fan#: 65298
Location: United States of Surveillance, KS
What I Drive: 00 ZX3 Kona, 00 ZX3, 04 SVTF

Posts: 586
FF Reputation: 7 xy0s08 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
I just tested the wires according ti the chart above and pin 16 is only herring 4.1 volts and when I start the car it drops under 1 volt.. so I have a issue... Any ideas
__________________
MARCH ROTM 2010 Midwest crew #58
9/11 was an inside job! fluoride is poisoning all of you! The Federal Reserve is a private bank that is making fake money and bankrupting America! Open your eyes to what is going on in the US! Infowars.com
xy0s08 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-14-2012, 05:25 PM   #7
bespurcell
Focus Addict
 
bespurcell's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Fan#: 60917
Location: Purcell, OK
What I Drive: 2003 black svt

Posts: 716
FF Reputation: 2 bespurcell Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I would trace that wire out and find out the prob, or cut it off a few inches back from the connector and run a fused 12v+ to it.
__________________
Dominant Eng. orp, ITG Maxogen panel filter, Focus-Power tune, Team Dynamic Pro Race 2 16x7 wheels in black(36 lb weight reduction from stock tire/wheel combo)
bespurcell is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:59 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.