HELP with xcal3 error message 1019 - Focus Fanatics
Focus Fanatics Ford Focus Forums
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > Focus Tuning Chat

Focus Tuning Chat Discuss performance tuning options for your Ford Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-08-2012, 07:47 PM   #1
Dago
Focus Enthusiast
 
Dago's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Fan#: 33842
Location: San Diego, CA
What I Drive: 2002 black svt, 2006 mustang gt

Posts: 217
FF Reputation: 1 Dago Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Exclamation HELP with xcal3 error message 1019

I got a new xcal3 from Tom, he sent me a file wich I succesfully loaded to the device but when I try to load it to the car it shows this message "1019 unlock ecm failed" then I press select and shows other message saying it wasn't able to return to stock an then another one saying no tune written, I've called sct and they told me to remove all the following fuses #46 and #61 and radio fuse on passenger compartment and the fuel pump fuse in the engine compartment and nothing has worked, I've tried different things, I also disconnected the battery for a while to reset the ecu and nothing has worked. Has anyone has deal with this before?


__________________
JRSC BBK tuned by Tom, K&N custom SRI, 65mm TB, 180 deg thermostat, aem wideband, 9mm ford racing wires, removed lunchbox, CFM hfc, front suspension polyurethane bushings, double halo headlights, keenwood ddx512

xblive VENOMUNLEASHED
Dago is offline  
    Reply With Quote
Old 02-08-2012, 08:48 PM   #2
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,004
FF Reputation: 153 1turbofocus Excellent Standing Member1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
Have you tuned this car before ? I wonder if it had a previous tune on the car and its still in there ?

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is online now  
    Reply With Quote
Old 02-08-2012, 09:14 PM   #3
bespurcell
Focus Addict
 
bespurcell's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Fan#: 60917
Location: Purcell, OK
What I Drive: 2003 black svt

Posts: 716
FF Reputation: 2 bespurcell Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
This happened to me and by messing around with the position of the ignition switch I finally got it to work.
__________________
Dominant Eng. orp, ITG Maxogen panel filter, Focus-Power tune, Team Dynamic Pro Race 2 16x7 wheels in black(36 lb weight reduction from stock tire/wheel combo)
bespurcell is offline  
    Reply With Quote
Old 02-09-2012, 08:33 AM   #4
focussvt444
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83425
Location: st-jerome, Canada
What I Drive: 2002 silver svt

Posts: 3
FF Reputation: 1 focussvt444 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I had the same kind of problem with my svt You need to be sure the battery in the car is fully charge and put a booster pack on it to make sure there no tension variation and it should work you need to reinstall the stock tune before and then the custom tune
focussvt444 is offline  
    Reply With Quote
Old 02-09-2012, 05:48 PM   #5
Dago
Focus Enthusiast
 
Dago's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Fan#: 33842
Location: San Diego, CA
What I Drive: 2002 black svt, 2006 mustang gt

Posts: 217
FF Reputation: 1 Dago Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I got it to work, actually one wire that comes out of the back of the obd port connector was broken, I soldered it back together and it began to write the tune, the problem now is that when I try to write back the stock file it crashed, and now it doesn't let me go back to stock it freezes at 4% writing the stock file, sct already formatted the device and they even sent me a recovery stock file but it doesn't works, still the same, so my last option is to go to a dealer and get it reflashed, I'll let you guys know how this story ends.
__________________
JRSC BBK tuned by Tom, K&N custom SRI, 65mm TB, 180 deg thermostat, aem wideband, 9mm ford racing wires, removed lunchbox, CFM hfc, front suspension polyurethane bushings, double halo headlights, keenwood ddx512

xblive VENOMUNLEASHED
Dago is offline  
    Reply With Quote
Old 02-09-2012, 08:02 PM   #6
FocusedSlayer
has a screw loose
 
FocusedSlayer's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Fan#: 59042
Location: Crossville, AL
What I Drive: 2007 CD Silver Sedan SE w/Sap

Posts: 7,985
FF Reputation: 34 FocusedSlayer Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Posted via FF Mobile That's exactly the same thing that happened to me when I was loading my tune.


When I called and talked to Sct about it, they told me it was a firmware issue and they were having trouble with it on the 07's.
Trying to load the tune and the firmware issue wiped my ecu clean and all that was showing up on my odometer were ----- in place of the mileage. I had to have it towed to the dealer get it reflashed so it would crank. then had to send the flasher

back to sct to have it reset. Then got it back loaded Tom's tune and as soon as you plug it in the port and it asked for you to turn the key on but do not start the engine. The key needs to already be in the on position. that was what it took to get my tune loaded.
FocusedSlayer is offline  
    Reply With Quote
Old 02-12-2012, 04:57 AM   #7
Dago
Focus Enthusiast
 
Dago's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Fan#: 33842
Location: San Diego, CA
What I Drive: 2002 black svt, 2006 mustang gt

Posts: 217
FF Reputation: 1 Dago Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Same story but they told me to get it reflashed back to stock to the dealer and then try again to put it back to stock with the xcal, but it did the exact same thing and now my car shows again only dashes on the odometer. I'm really frustrated with this, the car is my dd so this is really bad.
__________________
JRSC BBK tuned by Tom, K&N custom SRI, 65mm TB, 180 deg thermostat, aem wideband, 9mm ford racing wires, removed lunchbox, CFM hfc, front suspension polyurethane bushings, double halo headlights, keenwood ddx512

xblive VENOMUNLEASHED
Dago is offline  
    Reply With Quote
Old 03-01-2012, 01:35 PM   #8
svtf1417
MOAR BEWST!!!!
 
svtf1417's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58428
Location: Canton, MI
What I Drive: 2001 ZTS, 2002 SVTF Turbocharged

Posts: 1,529
FF Reputation: 6 svtf1417 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
I'm excited to see what happens when you get your livewire, hope it fixes it.

I started another thread in here not to long ago stating the exact same problem with my ecu being wiped clean and showing dashes and it needing to be bench flashed. But like I talked about to you earlier I'm also in need of a reliable solution, and soon.
__________________
[#1417] 2002 Sonic Blue SVT Focus
Born on June 25, 2002

2001 Silver ZTS Sedan - "Ol' Reliable"
svtf1417 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-03-2012, 02:42 PM   #9
1sloho
12 years strong
 
1sloho's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Fan#: 111
Location: VA. Beach, VA
What I Drive: '02 zx5

Posts: 6,869
FF Reputation: 17 1sloho Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
I'm getting these same error codes on my 02. Any insight as to how to load the tune would be appreciated.
1sloho is offline  
    Reply With Quote
Old 03-03-2012, 09:34 PM   #10
svtf1417
MOAR BEWST!!!!
 
svtf1417's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58428
Location: Canton, MI
What I Drive: 2001 ZTS, 2002 SVTF Turbocharged

Posts: 1,529
FF Reputation: 6 svtf1417 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Quote:
Originally Posted by kttnmthkngs420 View Post
I'm getting these same error codes on my 02. Any insight as to how to load the tune would be appreciated.
When yours failed did it load the stock tune back on okay or does your odometer show dashes now?
__________________
[#1417] 2002 Sonic Blue SVT Focus
Born on June 25, 2002

2001 Silver ZTS Sedan - "Ol' Reliable"
svtf1417 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:02 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX. You can find all Ford Focus related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.