Anyone with a wideband? - Focus Fanatics
Focus Fanatics Ford Focus Forums
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > Focus Tuning Chat

Focus Tuning Chat Discuss performance tuning options for your Ford Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-01-2011, 04:01 PM   #1
BowerR64
Focus Fanatic
 
BowerR64's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78699
Location: Kansas city, MO
What I Drive: 2007 DX3 SE

Posts: 2,164
FF Reputation: 12 BowerR64 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Anyone with a wideband?

When i did the thunder throttle mod i had to use my LCD display to set my idle. When you turn it on you cycle threw different pages till you get to the tach. display.

Has anyone with a wideband cycled threw the LCD on their dash to see if there is anything that shows up?

I remember there was some readings the dash display posted that we didnt know what they were for.

Sorry if this is a dumb post like all my others.


__________________
DX3?.. huh?.. well ZX3 = Zetec the 05-07 has a Duratec so DX3
BowerR64 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 12:26 AM   #2
tjboston5676
Focus Addict
 
tjboston5676's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Fan#: 71200
Location: Borger, TX
What I Drive: 2004 Sonic Blue ZX5 SVT

Posts: 712
FF Reputation: 3 tjboston5676 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
i dont get what you are asking for. what does the wideband have to do with the lcd?
__________________
HATCH NATION #56

2004 Sonic Blue SVT!!! 2.5" orp and flex and trubendz catback, toms tune, steeda sts, custom intake, good ol motocraft copper plugs!
tjboston5676 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 01:29 PM   #3
BowerR64
Focus Fanatic
 
BowerR64's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78699
Location: Kansas city, MO
What I Drive: 2007 DX3 SE

Posts: 2,164
FF Reputation: 12 BowerR64 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
There is a mode on the LCD odometer if you hold the trip reset button in before you start the car you can cycle threw different display modes. RPM, coolant temp, KM, etc.

There is a how-to posted how to do it. The post has a list of different things the LCD will display but there are a few modes that we are not sure what they are.

I wondered if some one with a wideband could cycle threw the display modes to see if any match or fallow the wideband?

Maybe not, i thought ide ask though.

The display had somthing like 20 different pages that showed different things the car was monitoring and would display but like i said there was a few things that was posted as "unknown" or somthing
__________________
DX3?.. huh?.. well ZX3 = Zetec the 05-07 has a Duratec so DX3
BowerR64 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 01:41 PM   #4
Mike_Mac
Focus Addict
 
Mike_Mac's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Fan#: 61110
Location: Windsor, Canada
What I Drive: 04 Red/Black ZX5, 00 infared ZTS

Posts: 1,321
FF Reputation: 12 Mike_Mac Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (7)
stock o2's are narrow band not wideband. why do you want to check your A/F
Mike_Mac is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 01:50 PM   #5
BowerR64
Focus Fanatic
 
BowerR64's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78699
Location: Kansas city, MO
What I Drive: 2007 DX3 SE

Posts: 2,164
FF Reputation: 12 BowerR64 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Quote:
Originally Posted by Mike_Mac View Post
stock o2's are narrow band not wideband. why do you want to check your A/F
I cant check it without a wideband right? The sensor is even different i think?

If it doesnt say anything useful, i was just wondering.
__________________
DX3?.. huh?.. well ZX3 = Zetec the 05-07 has a Duratec so DX3
BowerR64 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 04:36 PM   #6
Mike_Mac
Focus Addict
 
Mike_Mac's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Fan#: 61110
Location: Windsor, Canada
What I Drive: 04 Red/Black ZX5, 00 infared ZTS

Posts: 1,321
FF Reputation: 12 Mike_Mac Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (7)
Quote:
Originally Posted by BowerR64 View Post
I cant check it without a wideband right? The sensor is even different i think?

If it doesnt say anything useful, i was just wondering.
if you have a scanner you can watch the voltages bounce up and down. the stock ones pretty much have a Rich, Stoich , lean. but as for knowing the exact A/F no.
Mike_Mac is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 09:23 PM   #7
BowerR64
Focus Fanatic
 
BowerR64's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78699
Location: Kansas city, MO
What I Drive: 2007 DX3 SE

Posts: 2,164
FF Reputation: 12 BowerR64 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
What if i install the wideband first? will the engine run?

It with throw a cel right?

I thought it would be cool to see the numbers before and after the tune if it will run. Maybe stock, then with the CAI, then with the tune.

What is the order they have to be installed?
__________________
DX3?.. huh?.. well ZX3 = Zetec the 05-07 has a Duratec so DX3
BowerR64 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-03-2011, 12:03 AM   #8
FocusedSlayer
has a screw loose
 
FocusedSlayer's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Fan#: 59042
Location: Crossville, AL
What I Drive: 2007 CD Silver Sedan SE w/Sap

Posts: 7,985
FF Reputation: 34 FocusedSlayer Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Quote:
Originally Posted by BowerR64 View Post
What if i install the wideband first? will the engine run?

It with throw a cel right?

I thought it would be cool to see the numbers before and after the tune if it will run. Maybe stock, then with the CAI, then with the tune.

What is the order they have to be installed?

I got around to adding my Wideband after I already done all my engine mods ,


Intake , exhaust , tune , header , bigger throttle body , the big 3 and finally a Wideband.

If you get a CEL with the Wideband its because your ECU is still reading the 02 sensor you have your Wideband in.

After I put my Wideband in , I got a CEL contacted my tuner (1turbofocus) Tom on here from Focus Power and he sent me a fix to disable the CEL and no more Cel for me . :)
__________________
Team Duratec #01,Sedan Revolution#4, Elder FocusedSlayer, Gump Crew 21


February 2012 Sedan of The Month
FocusedSlayer is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 02:50 PM   #9
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,803
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by BowerR64 View Post
Has anyone with a wideband cycled threw the LCD on their dash to see if there is anything that shows up?

I remember there was some readings the dash display posted that we didnt know what they were for.

Sorry if this is a dumb post like all my others.
It's not a dumb question. It would be nice if it was that easy.

AFAIK, there is no LCD readout in the scrollable odometer display that corresponds to any kind of A/F reading or voltage that could be used to compare with a separate gauge. The "odometer" diagnostic function gives data that pertains mainly to instrument cluster readings/sensors.

It is missing the key ingredient which is the wideband sensor in the exhaust flow - an O2 sensor won't do - which generates the voltage read by any gauge.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 03-02-2011, 04:28 PM   #10
BowerR64
Focus Fanatic
 
BowerR64's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78699
Location: Kansas city, MO
What I Drive: 2007 DX3 SE

Posts: 2,164
FF Reputation: 12 BowerR64 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Does the LCD read anything from any of the o2 sensors?

If its changed to the wideband sensor would it do anything?

Thought it might be good to have more then one reading
__________________
DX3?.. huh?.. well ZX3 = Zetec the 05-07 has a Duratec so DX3
BowerR64 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:52 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX. You can find all Ford Focus related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.