Focus Fanatics - View Single Post - 2013 engine "click click whir" (engine not running)
View Single Post
Old 03-03-2013, 12:47 PM   #193
rick217
Focus Enthusiast
 
Join Date: Mar 2013
Fan#: 110731
Location: Ann Arbor, MI
What I Drive: FORMERLY a 2013 Focus Titanium

Posts: 86
FF Reputation: 1 rick217 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by rzero0101
I have the same issue and I don't feel whatever this noise is should be considered normal. I plan to take mine in sometime in the next couple weeks so the dealer can take a look. I found the following on another site.


"More than likely the noise you are hearing is the shift fork actuator motors resetting in the transmission. Unlocking the door starts this process. When the shifter is placed in park and the engine shut off, the computer places the transmission in gear and releases both clutches. When the door is unlocked the computer begins resetting the shift fork motors and clutch motors in preparation for engine start. This is directly from Ford:

2013 Focus vehicles equipped with the Powershift DPS6 transmission may
experience a clicking noise from the transmission after the doors are unlocked and prior to the engine starting for up to 3 minutes. The noise is the transmission shift motors waking up and preparing for startup. Attempts to eliminate the noise should not be made."


Quote:
Originally Posted by flingwing1969 View Post
They they change these parts in 2013 - I've never heard anything like this on my 2012 SEL 6-speed DCT. Also, why does it repeat for three minutes? It would seem that when the shift forks are reset and the clutch motors are too, they should be quite done,eh?
If they replace these parts then they wern't replaced on my 2013 I just picked it up on Saturday and have noticed this same noise. Very strange!
rick217 is offline  
    Reply With Quote