Focus Fanatics - View Single Post - Rough Idle and CEL Help
View Single Post
Old 01-29-2013, 09:39 PM   #1
GUM85
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 109288
Location: Springfield, MO
What I Drive: 2006 Pitch Black ZX4 ST

Posts: 25
FF Reputation: 1 GUM85 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Rough Idle and CEL Help

I have an 02 SPI that has a rough idle issue. It started out as just a slight problem but has progressively gotten worse to the point that the car dies when stopped at a stop light because the idle drops down so low. It doesn't seem to be a problem when the engines cold but after the engine reaches operating temperature it starts to idle really rough. It has gotten so bad that when stopped at a stop light I have to keep one foot on the brake while slightly giving it constant throttle to keep the engine from stalling out. It still drives fine with no noticeable power loss. Just has problems at idle. It recently threw a code P0107 I believe "bank one cylinder too lean" I'm not sure it has anything to do with the rough idle issue. I checked for vacuum leaks but couldn't locate any. Cleaned the MAF sensor. Cleaned the PCV valve and I checked the hose that runs from the PCV valve to the intake manifold because I've heard that these engines have a problem with the hose collapsing where it meets the intake manifold and causing idle issues but the hose appears to be fine. I'm not sure what else it could be dirty fuel injector or bad o2 sensor maybe? Any help would be greatly appreciated, Thanks.

(I also forgot to add when I drive at night and I'm at a stop light and the rough idle starts I noticed the headlights and instrument lights will dim. Not sure if this is a symptom of the problem or a cause of the problem).



Last edited by GUM85; 01-29-2013 at 10:32 PM. Reason: Forgot to add some information.
GUM85 is offline  
    Reply With Quote