Focus Fanatics - View Single Post - No 4th gear
Thread: No 4th gear
View Single Post
Old 01-26-2013, 04:51 PM   #1
Endless
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 109123
Location: Vegas, United States
What I Drive: 2002 protege 5

Posts: 15
FF Reputation: 1 Endless Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
No 4th gear

I rebuilt the transmission in my girlfriends 02 Mazda Protege 5. It's the same trans as a focus 4f27e with some slight differences. It has 80k on it and lost 3rd and 4th gear. Her mechanic pulled only a slipping code and the a/t light never came on. He said it would need a rebuild costing $2k+.

I decided to do the work myself since I have experience with older A/Ts. Using the ATSG 4f27e manual and the factory Mazda manual, I pulled it apart and all the soft parts looked good with maybe a slight glaze on the clutches. Absolutely no signs of any problems besides very black fluid.

I rebuilt it with a full soft parts kit and rebuilt t/c. All the clearances were within spec. It now runs fine in 1st -3rd but when it shifts into 4th it holds for a second and then slips and revs like its in neutral. It shifts fine back down into 3rd no problem.

Based on the Trans go manual they suggest this is likely a bad solenoid and to switch the 4th gear and lockup solenoid. I did this with no change to the 4th gear problem. My scanner picks up no codes and during the rebuild the solenoids all ohm'd perfectly.

My next step would be to drop $200 on new solenoids but would rather not throw parts at it. I don't have a line pressure gauge but that may be my next step instead of the solenoids.


Anyone have any ideas?


Endless is offline  
    Reply With Quote