Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum - View Single Post - Power drop just after shift (MK3 manual)
View Single Post
Old 01-25-2013, 06:24 PM   #1
knapkin
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107064
Location: Baltimore, MD
What I Drive: 2013 Performance Blue SE Focus

Posts: 6
FF Reputation: 1 knapkin Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Power drop just after shift (MK3 manual)

Driving a new 2013 focus SE hatch (near 2k miles) I have noticed that at launch and the 1st-2nd shift that often times I get a noticeable power drop after fully releasing the clutch pedal.

To be specific, while shifting from 1st to 2nd gears, I have (the feel of) more power with the clutch partially/mostly engaged, but once fully engaged, power to the wheels seems to momentarily dip.

There is no traction control light coming on, and I'm not doing anything silly with the throttle.

I have a few ideas, but I'd like to get some thoughts as to the cause, or if others see this as well. I'm thinking it's:

a) User failure (hope not after 14 years driving standards).
b) Traction control doing something 'minor' without lighting up.
c) Valve timing at the lower end of RPMs (shift usually happens to put 2nd at 1.5-1.75k or so).
d) Just bad torque at my shifting points which translates to a momentary blip until the engine revs up a bit (does not quite explain everything unless I always over-rev and slip the clutch at shift, which my previous 160k+ mile clutch would disagree with).
e) A problem that needs to be looked at.

So I guess I just need to know it's not e) (so we can avoid all the votes for user failure!). As a bit of background, the car previous to this was a 105hp 1993 del sol.

I have searched here and google for related threads, there was one that sounded similar regarding off the line starting, but was for 2012 models specifically and had a TSB issued, so as a 2013 model year, that would not be applicable.


knapkin is offline  
    Reply With Quote