Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - View Single Post - Bad thermostat, weird idle and MPG
View Single Post
Old 12-03-2012, 12:52 PM   #1
bones33
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105414
Location: Somewhere on the west coast, WA
What I Drive: '05 Silver ST

Posts: 69
Points 378, Level 7
Points: 378, Level: 7 Points: 378, Level: 7 Points: 378, Level: 7
Level Up 56% Completed
Level up: 56% Level up: 56% Level up: 56%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 bones33 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Bad thermostat, weird idle and MPG

Just though I'd post this for those interested.

My '05 ST with 2.3 was purchased with a bad thermostat (stuck open). It warmed up according to the gauge in just a couple of miles from cold. It ran well except for an inconsistently high idle, no CEL. The heater put out warm, not really hot air. MPG was ranging from 27-30.

I plugged in the scangauge to get an idea of the temps the PCM was seeing. Turns out that when the gauge reads normal, it doesn't change from 143* to at least 215* which is as hot as it ever got. Often it would run between 150* and 175*. Again, the in-dash gauge always read the same and indicating "normal".

Changed thermostat.

Now it warms up much faster, heater is toasty hot and maintains at least 195* per the specs. Idle is rock solid and consistent. MPGs now are consistently just over 33 in the last 3 tanks.


bones33 is offline  
    Reply With Quote