Focus Fanatics - View Single Post - Fuel pump problems
View Single Post
Old 10-27-2012, 07:48 AM   #1
ehancock
un1corn
 
ehancock's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Fan#: 53353
Location: Farmington Hills, MI, MI
What I Drive: 2004 Twilight Blue D23 ZX5

Posts: 2,702
FF Reputation: 14 ehancock Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (7)
Fuel pump problems

I'll try and keep this short and sweet.

Car is a 2002 SE/Auto. The car has now sat for ~13 months. Ran perfect when parked. I undid some mods, put it back to stock including swapped the cat, reinstalled EGR accessories, swapped AC compressor, AC line, and installed a new battery. On crank the car turns over, starts, and runs very rough for ~10-20 seconds then dies. After it dies it will not start again. I let the car sit over night, tried it again in the morning and it did the same thing, ran for ~30 seconds and then stalled with the same problem.

This is what i have done to troubleshoot it. I know i have spark. Assuming it may be gas i dumped some fresh gas with some "Start!" and this did not help. I unplugged the fuel rail line and cranked and it didn't spray gas. Doesn't spray gas from line BEFORE the fuel filter either. I made sure to press down on the inertia switch in the kick panel just in case. Fuse is good, i'm not sure about the relay but i don't know how to test that. I do not hear the fuel pump prime when i turn the key on. I don't even recall hearing the fuel pump when it starts but i wasn't really listening either. Also using the cluster i can tell the car is not throwing any DTC.


What can i do to further diagnose this before i drop the tank and replace the pump? I know i need to test the relay. Is there any point in the wiring harness i can connect a 12V source to test the pump? Obviously i cannot reach the connector as it is between the tank and the floorboards. Any help would be greatly appreciated


ehancock is offline  
    Reply With Quote