Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum - View Single Post - Trip Report: 2,000 Miles in my Focus Ti - Good, Bad, and Ugly
View Single Post
Old 07-09-2012, 10:24 AM   #1
TiPilot
Focus Addict
 
TiPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Fan#: 93667
Location: Dayton, OH
What I Drive: 2012 Ingot Silver Ti Hatch

Posts: 647
FF Reputation: 1 TiPilot Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Trip Report: 2,000 Miles in my Focus Ti - Good, Bad, and Ugly

Over the past week or so the wife and I took my Focus on a serious road trip, logging just under 2,000 miles. There are quite a few things worth discussing, some of which would be equally at home in other threads - such as MFT issues, but I wanted to keep everything together in one location. So, here goes...

The Route:


Overall Thoughts
  • THE GOOD
    • Let's fact it, this car is fun to drive - I had a blast in the twisties in Upstate NY, VT, and NH
    • MPGs were pretty good and occasionally great. All told, I managed 37.6 MPG (hand-calculated) over the length of the trip, which was 90% hwy / 10% city
    • The car is very comfortable. We drove over 600 miles one day (NYC to Ohio) and I really wasn't sore anywhere except my left elbow - I really wish Ford used more padding on the door armrest!
    • A/C did a great job in the hot weather - having the Auto system was great for a long trip like this
    • Park Assist superbly parked itself in downtown Manchester, NH - the first time I've used it in a crowded city (see Photo #1)
  • THE BAD
    • Even with the 12B37 update, there was some occasional jerkiness when shifting - including some serious thunks at both slow and highway speeds. It definitely seems to be worse when the car's been driving a while / warmed up.
    • The MPG meter in my car is noticeably (and repeatedly) off from my hand-calculated MPGs. I've been tracking it with every tank since April and, over that time, it averages a nearly 10% error.
  • THE UGLY
    • Oh MFT, we have such a love/hate relationship. When you're good, you're kind of awesome. But when you act up...
    • 3x Nav SD Card Faults (which kills my USB/iPod and Nav, at least temporarily until it re-recognizes the SD card and reboots - see Photo #2)
    • 3x complete MFT crashes, i.e. the all-too-familiar 'Performing Scheduled System Maintenance' screen
    • Completely lost BT Audio pairing (but not Phone?) with my phone - and, of course, you can't re-pair until you're stopped - so I lost all streaming audio for a couple hours since I didn't want to pull off the highway just to re-pair my phone... (see Photo #3)
    • USB/iPod suddenly stopped responding to Fwd/Next Track functionality; it won't shuffle or go to the next song either - it simply repeats the same song over and over and over...
    • For the first time since I've owned the car, BT Audio stopped showing the Rew/Play/Fwd buttons on the Entertainment screen and instead displayed a "Bluetooth Audio Stream Detected" message (see Photo #4)

MPG (hand-calc'ed) for the Trip:
Tank #1 ... 294 miles ... 35.4 MPG* ... 100% Hwy ... 93 Octane - Speedway (*see Note #1 below - and Photo #5)
Tank #2 ... 486 miles ... 45.0 MPG ... 90% Hwy .... 93 Octane - Shell (see Photo #6)
Tank #3 ... 277 miles ... 34.3 MPG ... 80% Hwy .... 87 Octane - Gulf Oil
Tank #4 ... 328 miles ... 35.2 MPG ... 80% Hwy .... 87 Octane - Shell
Tank #5 ... 418 miles ... 36.8 MPG ... 100% Hwy ... 87 Octane - Exxon
Tank #6 ... 116 miles ... 36.1 MPG ... 90% Hwy .... 87 Octane - Shell

Note #1 - On the first tank, the pump said it filled 8.3 gallons even though the tank was only half-empty. Normally I'd just assume the gauge doesn't read in a completely linear fashion - except the other 5 tanks on the trip took exactly how much fuel you'd expect relative to the fuel gauge reading, I suspect that the pump may have been mis-calibrated. I'm going to call the gas station / county weights and measures department to investigate. Had the fill been about 1.5 gal less (which would agree much more closely with the MPG and miles driven) then it would've been around 43 MPG for that leg.

Note #2 - As far as I know, every station I filled up at was selling E10 (non-pure) gas.

Note #3 - Temperatures were in the 80-100 deg F range for the entire trip. We had a slight tailwind (5-10 MPH) on the first tank and a headwind (5-15 MPH) on the last couple of tanks. Tanks 2-5 included some mountain highway driving. Cruise was set to 65 MPH for the vast majority of the trip; highway speed generally varied from 55-70 when off cruise due to congestion, passing, etc.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Photo #1 - Impressive Self-Parking Job in Manchester, NH


Photo #2 - Nav SD Card Fault


Photo #3 - Lost BT Audio Pairing (... but Phone Functionality Still Paired?!)


Photo #4 - Missing Fwd/Play/Rew Controls on BT Audio


Photo #5 - Distance to E Immediately After First Fuel-Up (Start of Tank #2)


Photo #6 - Awesome MPGs on Tank #2 (Photos Taken with Just Under 1/2 Tank Remaining)


----------------------------------------------------------------------------------------------------

Final Thoughts:
  • Overall, it was an enjoyable trip. The ride was smooth and quiet and the car handled well in both the flat and hilly parts of the trip.
  • MPGs were as good as or better than the EPA specs. I don't have enough data points to come to a real conclusion, but it does seem as though running Premium / 93 Octane may result in a noticeable bump in MPGs. Not sure if that effect would be as pronounced in cooler temperatures?
  • MFT still needs a lot of work. Multiple complete crashes and reboots during a one-week trip certainly suggest that v3.0.2. is far, far from the 'performance upgrade' Ford advertised it to be. I love the Nav when it's working, but it's equally frustrating to have to pull my phone out and look up addresses on Google Maps because it's 5x-10x faster (and less distracting) than going through a bunch of Sync voice prompts.

Ok, that's my novel. Time to let all you Fanatics chime in...




__________________
2012 Focus Ti Hatch | Ingot Silver | 401A, Nav, Winter Pkg, Moon Roof, Parking Tech. Pkg

Build Date: 12/2/2011 | New APIM: 4/4/2012
MFT: Factory v2.11, 3/14/12 Web -> v3.0.2, 9/24/12 Web -> v3.2.2, 1/24/13 Web -> v3.5.1, 8/13/13 Web -> v3.6
TiPilot is offline  
    Reply With Quote