Focus Fanatics - View Single Post - Remote Start and "Open Door Shut Off"
View Single Post
Old 06-16-2012, 08:15 PM   #73
Yamazama
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2012
Fan#: 94122
Location: Ancaster, Canada
What I Drive: 2012 Tux Black Focus Ti 18"

Posts: 8
FF Reputation: 1 Yamazama Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Solution for 2012 Focus Titanium - Shut off issue

Quote:
Originally Posted by Kgodreau View Post
Was anyone able to have a setup without the 4 honks yet?
The dealer installed remote start kit for the 2012 Focus is unique. This information probably won't transfer over exactly to other cars but the menu access & navigation will be the same. I have only tested this on a fully loaded 2012 titanium, auto, with push-button start & MyKey. I have a uni-directional remote start, not the bi-directional.

This is combination of Option Bank settings (LED on or off) required to achieve:

-No honk at start
-No shut off when handle is touched or if the door or liftgate are opened.
-15 min run time
-2.5 sec hold on button to start


Menu Description:


Option Bank 1 - 4 chirps
Option 1: Tach Learn (N/A)= OFF
Option 2: Door Ajar Polarity(On=pos; Off=Neg) = OFF
Option 3: Key in sense Polarity (On=pos; Off=Neg) = ON
Option 4: Extended Horn Output (On=3x horn output; Off=Normal horn ouput) = OFF

Option Bank 2 - 5 chirps
Option 1: Blind Crank of Tach Mode (On=blind crank; Off=Tach Mode) = OFF
Option 2: Crank Time (On=1sec; Off=8sec) = ON
Option 3: Run Time (On=15min; Off=10min) = ON
Option 4: Start Activation (On=hold 2.5 seconds; Off=double press button) = ON
Option 5: Diesel Timer (On=30sec crank delay; Off=No Delay)= OFF
Option 6: Hon on Start (On=honk confirmation: Off=No honk) = OFF

The key to the no horn/no shutoff combo is changing Bank 2 Option 1 to OFF in combination with Bank 1 Option 4 to OFF. If you leave Bank 1 Option 4 ON it will chirp 4 times at start up but not shut off on door opening. You can toggle the other options to suit your prefs. Those 4 chirps are just the system telling you that your tach needs to be programmed because you've changed Bank 2 Option 1 to Tach Mode (which it isn't) so it expects a signal between the remote start module and the engine. There is no connection in this case, hence the error chirps. I am not sure at all why this works. I'm uncertain as to why Tach Mode seems to cancel the auto shut off. If you make a mistake you can always reset the settings to default by holding the transmitter button for 3-4 seconds while in menu mode at any time. Next, change Bank 2 Option 1 to ON, and you should be at your factory installed settings.

Please post your experiences.
Yamazama
Yamazama is offline  
    Reply With Quote