Focus Fanatics - View Single Post - sporadic's Turbo Duratec build thread
View Single Post
Old 08-15-2007, 09:26 PM   #82
sporadic
Focus Addict
 
sporadic's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Fan#: 12724
Location: Fairmont, WV
What I Drive: 06 Sonic Blue ZX5 SES turbo

Posts: 1,248
FF Reputation: 61 sporadic Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (12)
Quote:
Originally Posted by tls_bmx View Post
try reseting the idle. unplug the iac motor. start the motor (you may have to have a friend keep it running under the hood with the tb), adjust the idle screw on the tb till the rpm's are sitting where you want them then plug the iac back it.

mine done the same thing and it fixed mine.
YOU sir are the man of the hour! :D
After fiddling with the throttle body for hours I tried resetting the idle as tls_bmx suggested.

Here's what I did:
- Cleaned and carefully centered the throttle blade so there was absolutely no sticking when fully closed.
- Pressed out the stock adjustment screw. It wasn't exactly adjustable when I got done with it.
- Replaced that with a small bolt and 2 nuts. Pic later. Worked very well.
- Set the adjustment bolt as low as possible without the blad sticking
- Reinstalled TB
- First tried to start it without touching the IAC and still had some hanging RPMs and idle was higher than I wanted, but better than earlier.
- Unplugged the IAC.. the car sputtered to about 300 RPM but still ran.
- Let the car idle for a minute with the IAC unplugged and it found 700 RPM.
- Shut the car off.
- Plug in IAC connector.
- Started the car and immediately noticed the change.

RPMs are now back to 900 where they were before my meddling and no major hanging RPMs!

Wohoo!
__________________
2006 sonic blue zx5 GT2871r turbo.
sporadic is offline  
    Reply With Quote