Focus Fanatics

Focus Fanatics (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   General Technical Chat (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=47)
-   -   Temp Gauge Question (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=316482)

renee 05-14-2013 01:32 AM

Temp Gauge Question
 
sorry if this has been asked before but I took my Ambien and it's kicking in. Sorry if I don't make sense but here's my question:

My 2005 ZX4 when started, the temp gauge almost immediately goes into the middle position. Now, granted I live in Arizona but it's done this for a while. Is that normal?

freeclowns 05-14-2013 02:23 AM

I had a problem like this with my temp gauge.. Tho when I just turned the key on it would say the car was over heating.. Now this is after the car has been sitting all night long..


Try replacing your cylinder head temperature sensor. that is what fixed my problem... I hope this helps...

whynotthinkwhynot 05-14-2013 04:55 AM

^^ There is only one temp sensor for the engine, and it's in the middle of the cylinder head between #2 and #3 spark plugs. You'll want to get some nickel anti-seize, or anti-seize that is good for 1500 deg or better.

sailor 05-14-2013 04:33 PM

'Almost immediately" is the question.

If it is at the bottom with the key on (engine cold), then goes up quickly & holds it's position afterwards, probably normal.

These sense temperature B4 the coolant heats up, because of the "cylinder head temp sensor" mentioned earlier. So it shows warm B4 you'll get heat on a cold day.

"Odo Trick" - where you hold the trip button while turning it on, then page thru functions by pressing the button - this will get you to a digital reading for actual temperature. If it matches outside temp. when cold, then goes up to a normal engine temp while running, all is OK!

Check it B4 trying parts...

Luck!


All times are GMT -5. The time now is 04:38 AM.


http://www.focusfanatics.com/aboutus/copyright.asp