Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum

Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   MK3 Focus Electric (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Please Stop Safely (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=309876)

chris65 02-21-2013 01:49 PM

Please Stop Safely
 
I was driving home from the store yesterday when my car sounded an alarm and a message popped up on the left side of the display saying "Please stop safely"

Once I stopped the car wouldn't start again. About 15 minutes later it started and I drove home. I had about 70% charge so I know that wasn't the problem.

I have also had some issues with the nav system randomly rebooting while I am driving.

Last minor issue is that sometimes the clock will change the time.

Anyone else having similar problems?

Chris

jmbarbera 03-07-2013 11:46 PM

Stop Safely Now message...
 
I've gotten that message twice in 9000 miles. The first time, it took several attempts to reboot the car. (That's because I didn't wait long enough.) I took it to the dealer where they kept it for a week. (Worst week of my life having to go back to pumping gas.) They replaced the indoor cabin air temperature sensor. I don't think that was the cause.

The second time it happened, I was just starting out in my work parking lot.

The trick is to turn the car off and wait for the entire instrument panel to go dark. Opening the door might hasten this. After that, you should be able to start the car normally.

If this happens more than a couple of times a year, something is really broken and needs to be fixed. Otherwise, chalk it up to an occasional software glitch.

chris65 03-08-2013 01:50 PM

It happened to me 7 times in one day, about 12 times in 2,000 miles. My 20 minute commute turned into an hour one morning. It has happened to me on more than one occasion. The first time I took it to get fixed the repair people failed to fix the problem and also broke the Nav system.

Ford now claims that they have released a software update specifically to fix the car shutting down so I let the service department update the OS on March 6. When I got the car back the Nav system still wasn't working properly. So its going back to Ford.

Sorry to hear about your gas issues, I called the dealership angry and told them that I wasn't going to take a rental and I definitely wasn't paying for gas. They gave me a used Infiniti with a full tank. While I was driving it I kinda fell in love. Hopefully in a few years Infiniti releases an EV.

I am very pleased with the sales department at Folsom Lake Ford, they were awesome. Unfortunately I will never buy another Ford because of the terrible experience I have had with the vehicle and the service department.

After less than a month I realized that I would never buy another gas powered vehicle. Electric is definitely the way to go. I wish that I would have gotten a good electric instead of the lemon I'm stuck with.

Zwolf 05-14-2013 10:31 PM

I have a 2013 electric Focus that I got Jan 2 2013, and now with about 3000 miles on it. For the first time we got this message "Please Stop Safely", pressed the "OK" button and the message went off. Car had no problem and got to work just fine. I checked to see if it sent out an alert to the mobile app, but nothing came up about it.

Glad to hear about the firmware update, will plan on taking it in for this.

Allan


Sent from my iPad using FF Mobile HD

FordService 05-15-2013 10:57 AM

Quote:

Originally Posted by Zwolf (Post 4725500)
...Glad to hear about the firmware update, will plan on taking it in for this...

Good idea, Allan. Let me know how the appointment goes; if you need any assistance from me, just send a PM my way. :)

Crystal

PdxDawn 05-19-2013 09:48 AM

Quote:

Originally Posted by FordCustomerService (Post 4725992)
Good idea, Allan. Let me know how the appointment goes; if you need any assistance from me, just send a PM my way. :)

Crystal

I am in the process of negotiating a new FFE vehicle. How do I know if the firmware was updated? When was this cut into manufacturing? I am really concerned about the possibility of a vehicle shutting down in the middle of driving in busy rush hour traffic. But I like the FFE vehicle better than the Leaf.

FordService 05-20-2013 11:52 AM

Quote:

Originally Posted by PdxDawn (Post 4730318)
I am in the process of negotiating a new FFE vehicle. How do I know if the firmware was updated? When was this cut into manufacturing?...

Hi PdxDawn,

Reach out to your sales rep or the sales manager at your local dealership; they'll be able to get this information for you.

Crystal

Zwolf 07-05-2013 06:13 PM

Hey, just wanted to say I got my FFE firmware updated yesterday and got it back today. There are a number of changes in this update that I like. I went from 3 something to 4.29.12285 and map data base to 4a.

On the center console it now tells you how long it will take to charge on 120vac and 240vac.

The console display on the left side has also changed and now when I let of the accelerator, I am showing that I am recovering energy and I am decelerating more I think.

I have not had time to check it all out, but I did see changes right from the start.

Had to re sync the car with sync myride so I can get my alerts once again, I wish it stored my info between firmware updates.

Also was told that they dealership had a hard time getting the car to take the updates, took them 4 or more times to get it to take the updates. It would state that they successfully did the updates, but when they went back to look at the console info, it was the same old firmware as it was before.

I didn't even check to see if my land marks in the GPS where still there. Humm, I wonder if they are gone too?

Allan
ELC CAR TX

Sent from my iPad using FF Mobile HD

akarer 07-29-2013 05:16 PM

The issue with "Stop Safely Now" (SSN) happened to me on a highway. It's scary as the car just stops. Luckily it was heavy traffic so people went around me. On an empty highway, with vehicles coming faster, it could be dangerous.

Anyway, I switched off the car, was about to call pickup service but tried again and it started.

Took it to the dealership and they installed the new software, and changed by 12V battery which was defective. That was supposed to resolve the problem.

BUT, yesterday again the same issue happened to me this time with my kids in the car. Luckily we were not too far from home. Did the same routing - stop, wait, start - and it worked. But now I am nervous like hell taking this car out. Taking to the dealership again tonight.

I love this car - have been an evangelist for this for so long, but this is turning out to be a very concerning issue. And apparently happening a lot as one case see by googling the issue.

FordService 07-31-2013 10:07 AM

Quote:

Originally Posted by akarer (Post 4825271)
...BUT, yesterday again the same issue happened to me this time with my kids in the car...

Hi akarer,

Reach out to me via PM so I can look into this for you. To get the ball rolling, I'll need your VIN, dealer, mileage, daytime phone number, and full name.

Thanks!

Crystal


All times are GMT -5. The time now is 03:08 AM.


http://www.focusfanatics.com/aboutus/copyright.asp