Focus Fanatics

Focus Fanatics (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   General Technical Chat (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=47)
-   -   01 zx3 manual trans won't go into gear (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=309625)

Willybignut 02-18-2013 07:44 PM

01 zx3 manual trans won't go into gear
 
Hi i'm new to the forum here. I've searched and read for a few days now and haven't found an answer to my problem. Any help would be greatly appreciated. That being said here is my problem:

My g/f's 01 zx3 (140k miles) has been very reliable and running fine up until this point. We were driving in a parking lot when i stopped and went to go again and it was very difficult to put into gear almost like driving without using the clutch. I parked the car at the store and came back and it drove just fine. A few miles later it started to be very difficult to shift again for the rest of the drive home. The next morning the car will start and idle just fine but when the clutch is pressed it will not go into any gear. When the car is off it will go into gear just fine. If I try to start it while in gear, the engine turns over and shakes like its stalling but never starts. The clutch was not slipping before, although it is 4-5 years old. Also the pedal still feels normal as does the shifter. I checked the shift cables and they are still intact.

Any suggestions?

ManiacalZX3 02-18-2013 08:30 PM

I had this on my 1991 escort. What I found was that the needle bearings in the pilot bearing came out and caused the input shaft to get seized into the pilot bearing in the crankshaft. So the clutch felt normal, I even could see the slave cylinder move normally against the clutch. I could shift with the engine off, if I was already moving I could shift gears by matching rpms. Now Im not saying its the bearing for sure but I would bet money on something with the clutch or related part. Sadly Im sure you have to pull trans and engine apart to look inside.

Squareleft 02-18-2013 09:56 PM

Agreed. sounds like a clutch. Taking it out is the one certain way to see if its the clutch or something internal.

sailor 02-20-2013 01:25 PM

'Fraid it does sound like a clutch issue. One similar issue another member had that would explain the intermittent nature of the problem was a clutch disc that had a piece of friction material break off and wedge between the surfaces locking it up partially.

When something like this happens it's likely almost worn out anyways, so there prob. wasn't much life left before it started slipping anyways.

Give it a couple short tries starting it in gear with the clutch depressed. IF this is what happened you MIGHT be lucky & it's just a small piece loose that'll drop out & the thing will work again for a while....

BrApple 02-20-2013 03:13 PM

the MTX-75 doesn't use a pilot bearing so it isn't that.

Does the car shift normally when the engine isn't running? If so it sounds like a clutch issue. Try bleeding the clutch first and see what happenes.


All times are GMT -5. The time now is 12:23 AM.


http://www.focusfanatics.com/aboutus/copyright.asp