Focus Fanatics

Focus Fanatics (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   SVT Performance (2002-2004) (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   Passenger side motor mount bolts break, engine drops into CV joints (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=303953)

SuperStockAMX 12-08-2012 08:36 PM

Passenger side motor mount bolts break, engine drops into CV joints
 
Went over a speed bump s-l-o-w-l-y as I had wife and kids in the car (SVTF '03). On the backside of the bump I hear a "thunk" moved forward and could hear the CV joint was blown out. As I have not had an axle problem, I couldn't figure that out. Of course it was in a parking lot at night. Two-and-a-half frickin' hours later the tow truck comes. Delivered to shop. Ordered a new right side axle from CFM ($350, not a bad price an d in stock). Decided to get the 22mm / 25mm Eibach sway bars while I was at it :)
Next day took a closer look. Yes the inner joint was wiped out. Then we noticed the culprit. BOTH studs for motor mount to timing cover were sheared off! Engine was dropped at least 4" which crashed into the axle.
Is this a freak or common? These were FOMOCO studs. Is there a grade 8 available?
By the way; the new sway bars are awesome!!! I have Adjustable Koni's, The Eibach bars, Michelin Pilot SuperSports (225x45x17) and replacement SVT springs. I took it through my "test course" and it sticks much better but I now see it will spin in sweeping turns like it never did before. But I'm still going alot faster. TC was off.

pasta 12-12-2012 04:38 PM

wow glad family ok

never heard of that happening

sleepyboy 12-12-2012 04:43 PM

Wow that is crazy I've never heard of that happening before either. Have you had the timing belt replaced recently? Maybe who ever worked on it didn't screw the stud in all the way? That's the only way I could think of that happening.

FullthrottleSVT 12-14-2012 09:05 AM

ive heard that the toque on the svtf motor mounts are very sensitive. If they were over tightened (i believe those studs are like 40nm) then that could have been the reason

amc49 12-15-2012 10:09 AM

I used to work on someone's SSAMX back in the mid '70s, I loved the crossram 2X4 bbl. setup on that car.

mozerman 04-04-2014 11:01 AM

Same thing just happened to mine. Pisses me off.

Deduce25 04-18-2014 07:43 PM

Happened to me too. Drivers mount was bad which took out the pass mount dropping the motor screwing up the cv shaft. Good news was it wasnt to bad to fix. Hardest part was finding the axle.

SBK86 04-19-2014 06:47 AM

Damn, that's scary considering I rallycross my SVT. I'm going to check my torque now.

Deduce25 04-19-2014 03:47 PM

Long as your motor mounts are good it shouldn't be an issue. I knew my driver side was bad but was being lazy cause it was cold.


All times are GMT -5. The time now is 09:19 AM.


http://www.focusfanatics.com/aboutus/copyright.asp