Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum

Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   DURATEC Performance (2008-2011) (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=329)
-   -   Rough idle on 2008 2.0 (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=298435)

willreid86 09-25-2012 04:17 PM

Rough idle on 2008 2.0
 
Hi all,

I have been having trouble for the past week with a rough idle. It only happens at idle and as soon as gas is pressed it seems to go away. It doesn't feel like it's losing any power at the high end. It fluctuates around 200rpms. It gets to the point where it is about to stall but it doesn't actually do it. I have checked the vacuum lines, cleaned the TB and am now stuck. the car isn't throwing any codes. I am wondering if it could be the IMRC. Any thoughts?

grayzx35speed 09-26-2012 10:44 AM

MAF sensor

Jgrove998 09-26-2012 04:48 PM

Changed spark plugs? Cleaned MAF? New fuel filter? Reset ECU (unhooking battery for a few minutes)?

willreid86 09-26-2012 05:51 PM

I changed the spark plugs and air filter. One thing I noticed last night was inside the air intake hose that connects to the throttle body, there was some oil that was coming from the vacuum hose on the valve cover. Also, when I took the duct off and cranked the car with just the throttle body, the car ran fine. Is it normal for there to be oil in the air duct? Seems like that's what's making it run rich dumping it down the TB causing it to sputter.

grayzx35speed 09-27-2012 03:41 PM

There should never be oil anywhere on the intake system. Sounds like you have a bad gasket/seat somewhere honestly. And yes oil entering the combustion chamber could cause a rough idle.

willreid86 09-28-2012 12:14 PM

Could it be the pcv valve or system? I'm gonna dig into that next.

solarboy 09-28-2012 12:19 PM

Same problem .... l cleaned MAF sensor and all is good. Easy to do.

willreid86 09-28-2012 12:27 PM

Solar boy, you had the oil issue too?

solarboy 09-28-2012 12:32 PM

No, just the rough idling when breaking at slow speed.

Should not be oil in there .... unless it was light oil from lubing....but that would not cause issues.

Eric


All times are GMT -5. The time now is 05:44 PM.