Focus Fanatics

Focus Fanatics (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   SVT Performance (2002-2004) (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=40)
-   -   CFM Intake boots- Warning/tip (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=295272)

TommyTooHi 08-14-2012 10:14 AM

CFM Intake boots- Warning/tip
 
Re-tighten the hose clamps after several drive cycles!!

Ok, so TWICE now I've been moofed by the hose clamps popping off of the silicone intake manifold connectors - and as we know, that causes a VERY rough running engine.
Both times I've not been far from home, thank goodness.

Question/study underway:
How many times / what is the frequency of a retorque of the hose clamps is required before they stay in place?

(Hope this is the last...)

-T_T

TerryB 08-14-2012 02:19 PM

deleted

SVTF 03 08-14-2012 02:42 PM

Thanks for the heads up. I had never seen any posts of this issue till now. I just ordered those today.

Macky21 08-14-2012 03:19 PM

Been using them for a few months now, I'll take a look at them when I get home

BigRed03 08-14-2012 09:03 PM

havent had an issue since i put them on in 2009....

you sure the boot and/or clamps are seated properly when you install?? Did you pull the fuel rail to get the most access? I remember getting the #4 cyl (drivers side) on last and it was the most difficult. the bottom edge didnt want to go around the upper intake (part not attached to head). I put the couplers on the head side first, tightened those clamps and then started with #1 and worked my way across.

TommyTooHi 08-16-2012 09:48 AM

yup yup and yup
 
Quote:

Originally Posted by BigRed03 (Post 4306419)
havent had an issue since i put them on in 2009....

you sure the boot and/or clamps are seated properly when you install?? Did you pull the fuel rail to get the most access? I remember getting the #4 cyl (drivers side) on last and it was the most difficult. the bottom edge didnt want to go around the upper intake (part not attached to head). I put the couplers on the head side first, tightened those clamps and then started with #1 and worked my way across.

yup, and everything was snugged up tight, even new o-rings on the injectors for piece of mind...
I know it sounds like I moofed somewhere, but it's pretty easy to tighten hose clamps.

-T_T

BigRed03 08-16-2012 10:00 AM

make sure you havent cracked the plastic IM runners on either side from over tightening.

again, I feel you arent getting the coupler onto one of the runners properly/enough and the hose clamp doesnt have enough bite to hang on for long.

NJSVTGUY 08-16-2012 09:33 PM

I use the "stock" custom molded- to- fit hoses that Ford provided for all three of my SVT's, NA, Turbo, and SC. Ford clamps are even sweet with the tight thread count.

Mile30 08-16-2012 09:42 PM

I had the same issue with an Iceman intake (before I switched to CAI)... same deal with brand spankin' new VF polyurethane mounts; checked 'em a week later and two of the mount's bolts were out a few threads.

Dads03SVT 08-17-2012 05:38 AM

I've got a set of these to install hope they don't come loose.


All times are GMT -5. The time now is 08:06 AM.


http://www.focusfanatics.com/aboutus/copyright.asp