Focus Fanatics

Focus Fanatics (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   Focus Tuning Chat (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=79)
-   -   HELP with xcal3 error message 1019 (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=279243)

Dago 02-08-2012 07:47 PM

HELP with xcal3 error message 1019
 
I got a new xcal3 from Tom, he sent me a file wich I succesfully loaded to the device but when I try to load it to the car it shows this message "1019 unlock ecm failed" then I press select and shows other message saying it wasn't able to return to stock an then another one saying no tune written, I've called sct and they told me to remove all the following fuses #46 and #61 and radio fuse on passenger compartment and the fuel pump fuse in the engine compartment and nothing has worked, I've tried different things, I also disconnected the battery for a while to reset the ecu and nothing has worked. Has anyone has deal with this before?

1turbofocus 02-08-2012 08:48 PM

Have you tuned this car before ? I wonder if it had a previous tune on the car and its still in there ?

Tom

bespurcell 02-08-2012 09:14 PM

This happened to me and by messing around with the position of the ignition switch I finally got it to work.

focussvt444 02-09-2012 08:33 AM

I had the same kind of problem with my svt You need to be sure the battery in the car is fully charge and put a booster pack on it to make sure there no tension variation and it should work you need to reinstall the stock tune before and then the custom tune

Dago 02-09-2012 05:48 PM

I got it to work, actually one wire that comes out of the back of the obd port connector was broken, I soldered it back together and it began to write the tune, the problem now is that when I try to write back the stock file it crashed, and now it doesn't let me go back to stock it freezes at 4% writing the stock file, sct already formatted the device and they even sent me a recovery stock file but it doesn't works, still the same, so my last option is to go to a dealer and get it reflashed, I'll let you guys know how this story ends.

FocusedSlayer 02-09-2012 08:02 PM

Posted via FF Mobile That's exactly the same thing that happened to me when I was loading my tune.


When I called and talked to Sct about it, they told me it was a firmware issue and they were having trouble with it on the 07's.
Trying to load the tune and the firmware issue wiped my ecu clean and all that was showing up on my odometer were ----- in place of the mileage. I had to have it towed to the dealer get it reflashed so it would crank. then had to send the flasher

back to sct to have it reset. Then got it back loaded Tom's tune and as soon as you plug it in the port and it asked for you to turn the key on but do not start the engine. The key needs to already be in the on position. that was what it took to get my tune loaded.

Dago 02-12-2012 04:57 AM

Same story but they told me to get it reflashed back to stock to the dealer and then try again to put it back to stock with the xcal, but it did the exact same thing and now my car shows again only dashes on the odometer. I'm really frustrated with this, the car is my dd so this is really bad.

svtf1417 03-01-2012 01:35 PM

I'm excited to see what happens when you get your livewire, hope it fixes it.

I started another thread in here not to long ago stating the exact same problem with my ecu being wiped clean and showing dashes and it needing to be bench flashed. But like I talked about to you earlier I'm also in need of a reliable solution, and soon.

1sloho 03-03-2012 02:42 PM

I'm getting these same error codes on my 02. Any insight as to how to load the tune would be appreciated.

1sloho 03-03-2012 05:56 PM

Quote:

Originally Posted by Dago (Post 4002519)
I got a new xcal3 from Tom, he sent me a file wich I succesfully loaded to the device but when I try to load it to the car it shows this message "1019 unlock ecm failed" then I press select and shows other message saying it wasn't able to return to stock an then another one saying no tune written,

ok...this is exactly whats happening with me but, i dont have any frayed or broken wires coming from the obd port. tried a variety of things such a keeping the radio off and pulling fuses but no luck. updated the firmware on the xcal as well. im stumped.[scratch]


All times are GMT -5. The time now is 07:13 AM.


http://www.focusfanatics.com/aboutus/copyright.asp