Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum

Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum (http://www.focusfanatics.com/forum/index.php)
-   Wheels & Tires - Sponsored By Tire Rack (http://www.focusfanatics.com/forum/forumdisplay.php?f=50)
-   -   ABS light on-Wheel Speed Sensor Problem (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=258443)

fordfocus2000 05-18-2011 07:44 PM

ABS light on-Wheel Speed Sensor Problem
 
Hi,

Immediately after a mechanic changed the left rear bearing a got ABS light on.

This is how the problem manifests:

First, when I start engine ABS light is on.

Second, when I start to drive the car the light is on until I reach 12mph (20km/h), then it shuts down.

Finally, when the car reach 30mph (~50km/h) the light is on again and it stays whole the way.

What I noticed is that the breaking system is working strange before reaching 30mph, and it works fine after 30mph.


I returned my car back to the mechanic, he scanned the car but wasn't able to diagnose the problem . He told me that my breaks are fine (although ABS light is on), and that I can drive the car.

Do you have any idea what could be the problem?

wrc_fan 05-18-2011 08:16 PM

Sounds like the rear sensor that mounts in the spindle could have been damaged or the speed ring thingie damaged when the wheel bearing was replaced. The mechanic will be interfacing with some abs components when changing a wheel bearing, as the bearing is intergrated into the rear drum. The mechanic should fix this.

fordfocus2000 05-19-2011 10:19 AM

Tone ring is damaged. It's ~$55.00 just for a part but I don't know where can I change it, since it is pressed.

wrc_fan 05-19-2011 10:50 AM

Last time I changed my drums, I pried it off and the old drum and installed it on the new drum with a block and mallet. Not sure if that's the propper way to do that though. Maybe someone else can chime in here.

coldbear 11-27-2012 09:01 PM

I replaced a frt. right axle and I'm getting the ABS light occasionally. New axle was supposed to have everything ready to put in. I never saw any tone ring when dissasembleing unit.? Advice any machanic?

alexrckid 12-06-2012 08:40 PM

Quote:

Originally Posted by coldbear (Post 4473460)
I replaced a frt. right axle and I'm getting the ABS light occasionally. New axle was supposed to have everything ready to put in. I never saw any tone ring when dissasembleing unit.? Advice any machanic?

the tone "ring" is a part of the (fron, in this case) hub....
check this out...look at the 17th and 18th picture down...
http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=119824


All times are GMT -5. The time now is 01:35 PM.