Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > 2005 ZES Rolling Idle, Lack of Power

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: 2005 ZES Rolling Idle, Lack of Power Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-29-2005 04:11 PM
BlacKnight I know what you mean. the guys here at work can't figure mine out, either. I'm just going to wait for it to break so they have to find the problem.
08-17-2005 03:07 PM
jeeden anyone????
08-17-2005 11:31 AM
jeeden
2005 ZES Rolling Idle, Lack of Power

My Fiance's 2005 ZX4 SES has been a great car so far. We purchased it last Feb. As April rolled around, she started having some issues though.

First, the idle began to "roll" at a stop. It didn't matter if you just started the car, came to a stop light, had been driving for hours and then stopped, it would roll up and down (down to a very rough idle). This seemed to be worse to her if it was raining. We took it into the dealership and they said it was a "characteristic of the engine." I have rented many of them before and never remember that issue. I wasn't completely satisfied, but she kept driving it.

A month or so ago, the engine began to bog down bad. She would occasionally go to pull out into traffic and the car would go nowhere. The engine wouldn't even rev, then it would take off. The worst of these instances she stepped on the gas to the floor and nothing happened for 45+ seconds then it took off and she smelled a gas smell (no smoke though).

We took it back to the dealer, told them about both issues, they gave her a loaner car and worked on it for 3 days. They were very nice, said they reproduced the rolling idle issue and needed some parts. When they were done, they couldn't reproduce the issue in the shop, but on her way home, she had the rolling idle issue again. She hasn't experienced the bog down issue, but hasn't driven it that much since getting it back.

I called the dealer and they said they called the ford hotline, replaced a computer, and to try it for a week. I told them we will try to to the next oil change (about 3 weeks) and then see where it is at.

Does anyone have any insight on this? She loves the car and I'm satisfied with the customer service of the dealer (have bought many cars from them before), I just wish they could fix the problem too :)

Thanks for your help


Here are the tech specs:

2005 ZX4 SES 4dr sedan
antilock brakes
Automatic

Work the dealer did (off the service sheet):


Concern 51- Check rolling idel when first started or even after driving for awhile & coming to a stop worse when raining

Cause- Rolling Idel

Correction-
- EEC (Quick Test)- Diagnosis
- Extra time to complete final quick test
- Powertrain control module (PCM) - Replace
- Pin Pont test- Diagnosis
- Recorder/Monitor Road Test- Diagnosis

Comment-- /TSB's Found, Call Hotline, Replace PCM, Reprogram Pats Keys
Factory-- Condition code: 42, Fail code: D36



Concern 52- C/S stopped at light when light turned green, stepped on gas no response and engine did not rev up, 60 seconds later car responsed and moved, happened 2x

Cause- Check for lack of power
Correction- Test drive unable to verify concern, Test EEC, no codes, call hotline
Comment- No know cases, no problem found at this time

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 05:13 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.