Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > TPMS not resetting

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: TPMS not resetting Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
04-22-2014 08:38 AM
Phestezio From my experience the sensors will work exactly how they are supposed to and not cause any issues really about 99% of the time, its that 1% of weird things they can do thats a problem haha
04-22-2014 06:31 AM
BrApple If all of the wheels are using OEM Ford sensor you should just be able to swap the wheels and the TPMS system should not throw a fault. Both my friend and I put our summer wheels back on our cars. He put is stock ST wheels back on and I put my aftermarket wheels back on which I put OEM TPMS sensor in. I forgot to reset the sensors but twice now neither of us have had the TPMS light come on.


Now when I first installed my summer wheels I could not get them to sync, I even have the Ford reset tool. I believe part of the issue was the other set of wheels was to close to the car. When I took them inside I then had no issue getting the sensors to sync. I also had driven the car too, which might have helped.

And that reminds me, I still need to sync the wheels to the car.
04-21-2014 08:28 PM
sykozis Some Ford dealers will even re-train sensors for free. Since the car should still be under warranty, take it to a Ford dealer. They should set the tire pressures and retrain the sensors for you at no cost. If you're going to be swapping tire sets yearly, you might want to look into getting a TPMS training tool. They're available aftermarket. Tirerack has one for $45 + shipping. http://www.tirerack.com/accessories/...&affiliate=AD4
04-21-2014 05:13 PM
boardliquid01 Driving the vehicle above 20mph should wake the sensors up. Then if the light doesn't go out, make sure you have the door placard psi in the tires. Then if that still doesn't work, have them relearned at the tire shop.
04-21-2014 03:25 PM
Phestezio Oh, well that changes everything since you never had sensors in your winter wheels. If I had to guess the sensors have been off the car for so long that they are stuck in a sleep mode and won't turn on with the signal from the car. I had a very similar problem the other day, just had to use my TPMS tool to re-activate or "wake up" the sensors and then they started working properly again. Its not a super common problem but it does happen from time to time. Every time you turn your car off it sends a signal to the TPMS sensors to go to sleep mode to save battery power, then when you get back in and start the car it sends a signal to wake the sensors back up. If it stays asleep for too long sometimes they don't like to wake up with the signal from the car.
04-21-2014 03:20 PM
Phestezio Yeah the 2013 SHOULD have the valve stem mounted snap-in type TPMS sensors, but I have seen a couple 2013 fords that they still equipped with band sensors, 1 of which happened to be a focus. But that being said you SHOULD have snap-in type TPMS sensors.

And yes its interesting you point out that about the chrysler's, there are some cars that will allow for more than 4 TPMS sensor ID's at a time, some allow 8 and some allow 12. but most only allow for 4. and most people would never realize that some cars could have 3 sets of wheels programmed, but how many people do you know that have 3 sets of wheels for their car AND swap them all out every few months. Not many, especially in the south, alot of people are lucky enough to have 1 set of wheels haha.
04-21-2014 03:14 PM
Burns098356GX My winters didn't have sensors, so I had the error was displayed all season. They shouldn't be bad, the car isn't even a year old.
04-21-2014 02:47 PM
boardliquid01 The 2013 Focus should have the valve stem mounted TPMS sensor.

Also I know Chrysler in most vehicles allows up to 12 TPMS sensors be programmed to the vehicle. Ford is only 4.
04-21-2014 02:37 PM
Phestezio Yeah, that sounds like what happened. When you put the winter wheels on they programmed those sensor ID's to your BCM so that they would work properly. Otherwise like boardliquid said you would have been throwing a TPMS light all winter. Now that you put the summer wheels back on the BCM doesn't recognize the sensor ID's in your summer wheels. I don't think Fords have a standard reset procedure for the TPMS but if you look in your owners manual it will tell you what the relearn procedure is for your car if it has one. Otherwise it will require a TPMS tool to scan and write the sensor ID's to the BCM and most places will do it for free or very little cost. Shouldn't take more than 5 minutes as long as you don't have any problems with the sensors.

Also the sensors can go bad and can be replaced. Ford has favored the band sensor for a long time but over the more recent years has started to move toward the snap-in style TPMS sensors, which are much easier to replace and less chance of breaking it off on the tire machine. but with the snap-in style or the bolt in style the valve stem is actually the antennae for the sensor to ping back and forth with the ECU. with the band sensor it has its own different style antennae. Since you have a 2013 I would have to say you have the snap-in style sensors, even though I have seen VERY few 2013 fords with the band sensors still, they probably have some on the shelf still they need to get rid of haha.
04-21-2014 09:23 AM
boardliquid01 I'm guessing when you had your winter wheels put on, the tire shop added the correct TPMS sensors to your winter wheels. Otherwise you would of had a TPMS fault all winter. These are then programmed to the vehicle.

In this case, all you need to do is reprogram the sensors back to the Body Control Module. This requires a TPMS tool. But I bet if you go to the tire shop that installed them, they'll do it for free. It only takes 1 minute with the TPMS tool.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:11 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat