Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004) > New T-Belt Tensioner Failure... :(

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: New T-Belt Tensioner Failure... :( Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-10-2013 11:34 PM
amc49 Could be. Could've been a bad roller bearing.
05-10-2013 11:48 AM
rent
Quote:
Originally Posted by hurtinfocus View Post
any further updates on what gates has to say about the tensioner? Did we ever find out if the other member who had a similar failure used the 294A kit instead of the 294B? Are these still the only two failures?
I haven't heard anything from Gates. I'll be following up next week as I know that it can take time for them to receive and process parts.

Unsure about the other question. To my knowledge, these are the only two cases of failure.

I was looking at another SVT last weekend - he runs around without the upper timing cover on. His t-belt tensioner was sitting at the lower limit of the range arm with the car off. I didn't see it running, so I'm not sure if it moved back or not.

I can remark on one detail that struck me since I've had my car back. After I finished my initial T-belt job, the car ran fine, but would make a distinct whine on shut-down. It never had done that before and I haven't heard it from any other car, so it was weird, but I thought it might have been a break in issue or another pulley on the accessory track, so I didn't look that much into it. With everything replaced, the while is gone. Just something to think about.
05-10-2013 09:14 AM
hurtinfocus any further updates on what gates has to say about the tensioner? Did we ever find out if the other member who had a similar failure used the 294A kit instead of the 294B? Are these still the only two failures?
05-10-2013 08:33 AM
svtf1417
Quote:
Originally Posted by icurunnin View Post
I'm in Fort Worth and could use some assistance on my 03 svt. I rebuilt the engine and can't seem to shake the timing gremlins myself (p1381 & 1383). Really frustrated with it. I know it has a lot of potential now with forged pistons and the vortech h.o. kit. Just can't get it timed right
Are you getting both codes at the same time?? If so its probably your camshaft positioning sensor. If its running terrible with both codes at the same time its probably your vct solenoid.

Also this is disheartening. I had gates parts on my car when i did my timing belt and those same parts have now gone through 2 rebuilds. I bought new ones since the old stuff has about 30k on it and I ordered gates stuff again. Makes me want to use the stuff with 30k on it since i know that they are still good and hold
05-01-2013 04:25 PM
rent
Quote:
Originally Posted by icurunnin View Post
Tried that procedure several times with no luck. Wondering if my vct solenoid or vct gear are faulty..
Since you've gone with the Vortec kit, have you considered adjustable cam gears + vct delete? There are a few members here who never quite got 1381/83 to go away and just said to hell with it o_O

It would require some custom tuning which I'm sure Tom could hook you up with. Just a thought.
05-01-2013 08:00 AM
icurunnin
Quote:
Originally Posted by Insaniac View Post
In case you haven't seen it, >>this<< thread over at FJ is a gold mine of information about the 1381/1383 codes. When I changed my belt I followed the procedure they detail in that thread and I've driven ~3500 miles without throwing a code.
Tried that procedure several times with no luck. Wondering if my vct solenoid or vct gear are faulty..
05-01-2013 07:22 AM
rent
Quote:
Originally Posted by Insaniac View Post
In case you haven't seen it, >>this<< thread over at FJ is a gold mine of information about the 1381/1383 codes. When I changed my belt I followed the procedure they detail in that thread and I've driven ~3500 miles without throwing a code.
I was going to recommend this - I had it on standby for the mechanic if he ran into them.
04-30-2013 11:20 PM
Insaniac
Quote:
Originally Posted by icurunnin View Post
I'm in Fort Worth and could use some assistance on my 03 svt. I rebuilt the engine and can't seem to shake the timing gremlins myself (p1381 & 1383). Really frustrated with it. I know it has a lot of potential now with forged pistons and the vortech h.o. kit. Just can't get it timed right
In case you haven't seen it, >>this<< thread over at FJ is a gold mine of information about the 1381/1383 codes. When I changed my belt I followed the procedure they detail in that thread and I've driven ~3500 miles without throwing a code.
04-30-2013 11:16 PM
icurunnin I'm in Fort Worth and could use some assistance on my 03 svt. I rebuilt the engine and can't seem to shake the timing gremlins myself (p1381 & 1383). Really frustrated with it. I know it has a lot of potential now with forged pistons and the vortech h.o. kit. Just can't get it timed right
04-30-2013 07:20 PM
rent Got her back today. What a relief. No 1381 or 1383.

Went to Firestone and got my RE-11a's put on and an alignment. Was surprisingly out of spec for only a month and a half of driving.

I'll update this thread if/when I hear back from Gates.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:00 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat