Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > 2013 Focus SE - Check Engine Light

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: 2013 Focus SE - Check Engine Light Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
03-19-2013 03:38 PM
FordService
Quote:
Originally Posted by blainhershberger View Post
They cleared the code, didn't really look into it. Explained that it is most likely my capless fuel tank and that it sometimes takes some time to seal...light hasn't came back on yet, let's pray it doesn't!

Thanks!
Hi blainhershberger,

Thanks for updating us. If you need any assistance in the future, you know where to find me!

Crystal
03-19-2013 11:38 AM
blainhershberger
Quote:
Originally Posted by FordCustomerService View Post
Hi blainhershberger,

Installing or using any aftermarket product will not necessarily void your warranty. However, if the product fails or causes a Ford part to fail, the cost of the repair and any related damage(s) are not covered by your warranty. Let me know what your dealer says; if you need my assistance, just let me know.

Crystal
They cleared the code, didn't really look into it. Explained that it is most likely my capless fuel tank and that it sometimes takes some time to seal...light hasn't came back on yet, let's pray it doesn't!

Thanks!
03-18-2013 03:11 PM
FordService
Quote:
Originally Posted by blainhershberger View Post
Hi,

I had the K&N 69 Series Typhoon Intake System installed on my 2013 Ford Focus roughly a week ago and experienced no issues until last night after dinner when I returned to my car with that delightful Check Engine Light on (700 miles on the car)...Is it possible that improper installation of the intake has caused this? I have not noticed any abnormal driving experiences but I have noticed that my fuel mileage has not been the greatest. Is it possible that there is a leak (pulled code at Autozone. Error code P0456 indicates 4 different issues: loose fuel cap (car has no cap); EVAP canister broke, hose cracked, or not connected; Purge or vent solenoid defective; and the last and seeming to be most likely cause, Vacuum leak at engine. I do work at a Ford dealership but I was unable to get a mechanic to take a look at it today. I am extremely worried about it doing serious damage to my engine. Could this potentially cause a long term issue and also void the warranty to whatever it may damage?

Thanks
Hi blainhershberger,

Installing or using any aftermarket product will not necessarily void your warranty. However, if the product fails or causes a Ford part to fail, the cost of the repair and any related damage(s) are not covered by your warranty. Let me know what your dealer says; if you need my assistance, just let me know.

Crystal
03-17-2013 10:47 PM
ST8ofmind your car is still new and it is possible you have a small vacuum leak and not notice it given if you did no install it correctly. Recheck all connections, clear the code and see if it comes back. Have one of the techs do an EVAP test using the IDS and see if they can isolate an issue with the EVAP system. I have encountered several new Foci (<5k miles) with EVAP concerns, I have replaced many Canister Purge Valves as they tend to stick slightly open and get stuck which causes a leak.
03-17-2013 06:00 PM
sailor With older models, results like this have typically been from installation issues. So letting the mechanics who installed it take a look would likely help!

Only other issues prev. seen were with cheap units that had the wrong size tube for the MAF (NOT k&N), MAF installed backwards, MAF dirty from installation or over oiled filter (not likely from pre-oiled unit).

Occasionally something isn't tightened up accidentally, or a hose comes off by accident - those are things you might see yourself with a quick look....

Luck!

P.S. - Nearby items may have been disturbed during installation, so look around the WHOLE area for possible issues. Intake tract connections in particular given the "code" you got!
03-17-2013 04:53 PM
Bogey This is the first ive heard of a problem with the 69 series on this car, you sure you didnt pulled something while installing... Its not totally it might cause something, but the aftermarket engineers test this to make sure before hand.
03-17-2013 06:52 AM
wickedgreyzx3 Then put the stock intake in and see what happens
03-17-2013 03:25 AM
blainhershberger
2013 Focus SE - Check Engine Light

Hi,

I had the K&N 69 Series Typhoon Intake System installed on my 2013 Ford Focus roughly a week ago and experienced no issues until last night after dinner when I returned to my car with that delightful Check Engine Light on (700 miles on the car)...Is it possible that improper installation of the intake has caused this? I have not noticed any abnormal driving experiences but I have noticed that my fuel mileage has not been the greatest. Is it possible that there is a leak (pulled code at Autozone. Error code P0456 indicates 4 different issues: loose fuel cap (car has no cap); EVAP canister broke, hose cracked, or not connected; Purge or vent solenoid defective; and the last and seeming to be most likely cause, Vacuum leak at engine. I do work at a Ford dealership but I was unable to get a mechanic to take a look at it today. I am extremely worried about it doing serious damage to my engine. Could this potentially cause a long term issue and also void the warranty to whatever it may damage?

Thanks

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:22 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat