Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > 01 zx3 manual trans won't go into gear

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: 01 zx3 manual trans won't go into gear Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-20-2013 03:13 PM
BrApple the MTX-75 doesn't use a pilot bearing so it isn't that.

Does the car shift normally when the engine isn't running? If so it sounds like a clutch issue. Try bleeding the clutch first and see what happenes.
02-20-2013 01:25 PM
sailor 'Fraid it does sound like a clutch issue. One similar issue another member had that would explain the intermittent nature of the problem was a clutch disc that had a piece of friction material break off and wedge between the surfaces locking it up partially.

When something like this happens it's likely almost worn out anyways, so there prob. wasn't much life left before it started slipping anyways.

Give it a couple short tries starting it in gear with the clutch depressed. IF this is what happened you MIGHT be lucky & it's just a small piece loose that'll drop out & the thing will work again for a while....
02-18-2013 09:56 PM
Squareleft Agreed. sounds like a clutch. Taking it out is the one certain way to see if its the clutch or something internal.
02-18-2013 08:30 PM
ManiacalZX3 I had this on my 1991 escort. What I found was that the needle bearings in the pilot bearing came out and caused the input shaft to get seized into the pilot bearing in the crankshaft. So the clutch felt normal, I even could see the slave cylinder move normally against the clutch. I could shift with the engine off, if I was already moving I could shift gears by matching rpms. Now Im not saying its the bearing for sure but I would bet money on something with the clutch or related part. Sadly Im sure you have to pull trans and engine apart to look inside.
02-18-2013 07:44 PM
Willybignut
01 zx3 manual trans won't go into gear

Hi i'm new to the forum here. I've searched and read for a few days now and haven't found an answer to my problem. Any help would be greatly appreciated. That being said here is my problem:

My g/f's 01 zx3 (140k miles) has been very reliable and running fine up until this point. We were driving in a parking lot when i stopped and went to go again and it was very difficult to put into gear almost like driving without using the clutch. I parked the car at the store and came back and it drove just fine. A few miles later it started to be very difficult to shift again for the rest of the drive home. The next morning the car will start and idle just fine but when the clutch is pressed it will not go into any gear. When the car is off it will go into gear just fine. If I try to start it while in gear, the engine turns over and shakes like its stalling but never starts. The clutch was not slipping before, although it is 4-5 years old. Also the pedal still feels normal as does the shifter. I checked the shift cables and they are still intact.

Any suggestions?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 11:38 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.