Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > Trying to locate parasitic drain

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: Trying to locate parasitic drain Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
01-18-2013 07:13 PM
emsvitil The 180 mA or so drain is normal.

It was way lower today.

I was searching for this problem last night, and it seems it takes a couple of hours for the drain to reduce.


My problem was that the trunk was closed, but not latched. Thus the trunk light was on.
01-18-2013 02:31 AM
emsvitil I think I may have the same problem.

Parents 2002 SE Zetec.


Was it the ignition switch?
01-01-2013 06:26 PM
Covmister To the original poster of this thread; message me your email and the year make model and engine (sohc or dihc) and I'll get it from all data tomorrow at work
01-01-2013 10:08 AM
whynotthinkwhynot
Quote:
Originally Posted by kyman View Post
Whynotthinkwhynot, Car will not start after sitting several days. Do you know where I can find directions for replacing the switch? I work at the Kentucky Truck Plant and can get it on our system but am off til Jan 03. Hoping to get it fixed by then.
I'm sorry, I don't personally, but hopefully someone with an All-Data subscription can give you more information. We don't currently have a How-To on this procedure. We have lots of stuff for the ignition lock cylinder, but nothing for the ignition switch. If you can make one, provide pics, etc, of your experience, that would help. It shouldn't be too hard. The ignition switch is located on the top of the steering column just past the dash towards the floor. In the past I've had to drop the bolts that hold the steering column in place, unplug the switch, unbolt the switch, and then put it all back together. You may want to unplug the switch first, then drop the column to remove to prevent stressing the connector. OF course, inspect everything for signs of wiring damage, etc.
12-31-2012 08:08 PM
Covmister Well if it drops that much after that fuse is pulled sounds like that may be the source of your issue....ignition switch....
12-31-2012 07:13 PM
kyman Whynotthinkwhynot, Car will not start after sitting several days. Do you know where I can find directions for replacing the switch? I work at the Kentucky Truck Plant and can get it on our system but am off til Jan 03. Hoping to get it fixed by then.
12-31-2012 06:41 PM
whynotthinkwhynot Is your car having problems starting after sitting for a few days or something?

It sounds like you have a bad ignition switch since you dropped down to 30 ma after pulling the ignition hot. The stereo should pull a little even with the key off for memory, and some of the other electronics might also. Nothing that would keep you from starting after a week of sitting.
12-31-2012 04:40 PM
kyman Put multi meter in line. Showed 180ma. Drops down to 30ma when under hood fuse going to ignition switch, starter is pulled. Should I get a wiring diagram and trace the wires or any easier ideas where to start?
12-30-2012 12:50 AM
my_beautious_ZX3 that's normal for the radio - try it again and you'll notice that it displays "1 Hour" when you turn it on with the key off.

A test light is okay for basic live/dead tests, but if you can get your hands on a digital multimeter, that will tell us more. If you search the forum archives, you'll find some typical amp readings that other users have observed on their Focii.

Whether you're using a test light or ammeter, note that the vehicle electronics will reboot and enter a state of high activity for several minutes after they are re-energized. Therefore, ignore the initial tester behavior, and then make your observations after the electronics have settled into their steady-state operation, in the sub-amp range. If you're seeing greater than an amp, then systematically pull fuses in both boxes. Don't turn on any high-load accessories or you'll probably blow the fuse on your multimeter.
12-30-2012 12:40 AM
Covmister i cant really comment on the radio being on when the keys are out but a good way to test the parasitic drain is to use a dmm set to amps dc, take off the neg battery cable and attach the red lead to the bat neg and the black lead to the neg cable. ideally you should see about 50 ma or less, i do know that our fords do draw a bit more because the PATS system takes a bit longer to tell all the systems to "sleep" try keeping all doors open but trick the car into thinking they are shut by closing the strikers, then wait for the amp draw to be around 50 ma or wait 45 min or so then watch the dmm and start flipping switches....defrost...headlight....radio....glovebox open close...ect. this will help locate the draw easier because the car still thinks its asleep as long as you keep the keys out of the ignition...when you find the cause of the draw you will notice the draw drops....case in point glove box light is on...take bulb out draw lowers....radio does the same...its a pita to find parasitic draw but it can be done. good luck i am not electric god but i do know a thing or two about a thing or two
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 02:07 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat