Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > [2001 Ford Focus ZX3] Antifreeze burning in the sparkplug wells (#1, #2)

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: [2001 Ford Focus ZX3] Antifreeze burning in the sparkplug wells (#1, #2) Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-16-2012 11:32 AM
Oblivion
Quote:
Originally Posted by freemind View Post
Does the white "smoke" ever go away?
I just tested it (now that it's warmer outside). After a minute of running: A very thin film of 'white smoke' comes out.
Along with it: A liquid. If you romp on the gas (neutral): It spews the liquid on the ground. More than a trickle, less than a cup.
It's also very inconsistent. A moment ago: Nothing. But not two minutes later: White smoke again (ergo: My edit, and now this edit).
And now: Nothing again.
11-16-2012 10:48 AM
freemind Does the white "smoke" ever go away?
11-16-2012 10:24 AM
Oblivion
[2001 Ford Focus ZX3] Antifreeze burning in the sparkplug wells (#1, #2)

Hello.

On my way to work yesterday evening: My vehicle's temperature gauge was at 0F (never moved) for the majority of the drive; I thought it was rather peculiar, but possibly had something to do with the fact that I had just put petroleum jelly on the battery terminals (which shouldn't affect anything).

Then, ~10 miles in: The engine started to misbehave, and misfire (and now I think I know why). I pulled over, looked at it, and saw nothing wrong. I unscrewed the antifreeze reservoir, and immediately noticed it had no pressure built up. Then, after I started the vehicle up: The temperature gauge suddenly (slowly) climbed to 50% (where it normally sits at after you drive for a bit). It stayed there for a bit. Then, as I drove off, and used the gas: It would slowly drop back down to 0F.

This morning (a few hours ago), after I pulled into the drive way: I checked the radiator cap again. It had a very little amount of pressure. The temperature gauge read 'normal' too. It did the same trick.

I decided to pull the spark plug cover off, because I heard a slight 'hissing' noise (I thought it was the serpentine belt honestly). The spark plug well was filled up half way with something BOILING, and STEAMING (antifreeze.. The water portion).

I left the covers off, and walked away. I came back but not 10 minutes later: All traces of the liquid were gone. It doesn't smell like antifreeze. But I know what I saw.

Could it possibly be the head gasket (cracked/blown/damaged)?
Could it possibly be the 'core plugs/freeze plugs/valve covers/whatever nickname they have' be to blame? (http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=284552)
Could it possibly be something else, somewhere else, that I've yet to discover? It's definitely an INTERNAL leak. I have visually inspected everything.

Symptoms laid out:
- No pressure building up (radiator cap was good last I knew!)
- "White" smoke (but no odor) from the exhaust (possibly condensation from the cold morning?)
- Engine misfires on occasion (possibly occurring when the liquid enters the spark plug well)
- Low power/Acceleration (again: misfires?), until ~3k RPMs (DPFE sensor? EGR valve?)

Any ideas on how to check for sure what the problem is, and any potential solutions?
I am fixing to try a $10 solution that should theoretically work (assuming it's the head-gasket/tiny hole/valve cover screw): "Mendtite by Zecol" (a 'stop leak' type deal).

Thanks.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:08 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat