Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > Another Battery Light question - varying voltage after pigtail replace

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: Another Battery Light question - varying voltage after pigtail replace Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-18-2012 10:05 PM
rodnig1 typically i would tackle the wiring, and alternator myself, but have been really pressed for time, and lots of other projects have taken priority. So, was kind of under the gun to get this taken care of.

the good news is that this focus is running better than it has in a long time, and the engine actually feels stronger now? the engine was running a little low on power in the past, and would really bog down anytime the a/c compressor kicked in. Now i cant even tell when it comes on.
11-16-2012 04:06 PM
qweesy 200$ for pigtail replacement?????!!! That's a 30$ DIY job man, for alternators check out DB electrical you can get a HO alternator for $200 also clean the contacts of the Engine management fuse.
11-16-2012 09:17 AM
rodnig1 The dealer claims that it needs an alternator, and with all the horror stories I hear about aftermarket alternators I'm just having them do it.

I'm not happy about paying $100 for a battery, $200 for the pigtail replacement and another $550 for the alternator!! This is crazy!
11-15-2012 09:57 PM
mikeeshaq """discovered that the voltage at the battery is 14.3 unless I have the headlights on, then its down around 12.4."""

I believe the alternator is bad but like the previous poster stated 'let Ford deal with it'
11-15-2012 09:46 PM
iminhell Would sound like the pigtail is wired wrong.
If it's going back to Ford though, let them deal with it ...
11-15-2012 09:00 PM
rodnig1 seriously?

i thought i would get some input from the experts here
11-15-2012 02:04 PM
rodnig1 and Fuse 10 under the hood is fine
11-15-2012 09:32 AM
rodnig1
Another Battery Light question - varying voltage after pigtail replace

Read most of the posts related to the typical alternator/battery light problems. But I just wanted to put my issue out there as well, and get some additional feedback.

My focus is a 2002 ZTS with the 2.0 engine.

A few months ago, I had the battery light come on while driving home at night in the rain, but it went off after about 10 minutes. Its done it a couple more times since. Then, a couple weeks ago we had a major rain storm come though(Sandy, but all we got was rain and wind where I live). The battery light came on once again, and mostly stayed on(randomly going out for a minute at a time). It comes on after running for about 20 seconds. I am fairly mechanical, but decided that I didnít want to mess with replacing the 3 wire pigtail, and took it to the ford dealer right next to my house. I explained what I thought was needed, and they tested everything and agreed. $200 later they replaced the pigtail, and now the light is on all the time.

Last night I wanted to test the voltage, and discovered that the voltage at the battery is 14.3 unless I have the headlights on, then its down around 12.4. if I rev the engine up with the headlights on, it goes up to around 14.4. If im running it with the headlights off, and the heater on 3, then its around 13.4.

I am looking for clarity on this, as the car is going back to the dealer tomorrow and want to have a few opinions from some of you experts out there. I believe that they may have some of the wiring wrong on the pigtail, and thatís what could be causing this, or could it be the alternator or PCU??

Thanks in advance
Rodney

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:38 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.