Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004) > Say it ain't so...(Hi John!)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: Say it ain't so...(Hi John!) Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-15-2012 03:57 PM
BrokenSVT I'm having the shop tow the car to my house this evening, so I can mess with it at my convenience. Hopefully a quick session with the timing tools will yield a car that starts and runs, and deletion of the oil cooler fixes the coolant leak. If that be the case, I'll be replacing the timing belt and associated bits and pieces in the coming weeks.
11-14-2012 11:54 PM
AlfPrev My SVT had similar symptoms when I bought it. It cranked and almost would start, but would not. I opened the cap on the overflow after cranking and it had pressure built up. I figured it was a blown head gasket pushing compression into the coolant system. I threw in a new set of plugs just to see if it would start before tearing it apart and it fired right up, but it only started for a hand full of times before the plugs were fouled. I tore it apart and the head gasket was blown, head was warped, I assume it overheated at some point.

Even though the plugs look good I would try a new set and see if it will fire up.
11-14-2012 03:49 PM
BrokenSVT I'm 100% convinced that the head gasket is alive and well. The oil was clean; the plugs showed no signs of ever seeing coolant, overheat or other abuse; the coolant leak appears to be at the oil cooler on the back of the engine, and there was no loss of oil at all.

When I cranked the engine, the coolant very obviously exited in one location and in a very controlled manner. The no-start condition seems fueled by the timing issue, however it cropped up. For all I know it could be a false reading judging by the oil pooling around the plugs. When I open the valve cover to check/adjust the timing, I'll be replacing the VC gasket. If the car starts as it should, all the timing apparatus and the water pump will be changed.

I'm not saying you're wrong, but the complete and total lack of smoke from the tail pipe convinced me that the head gasket was fine; then the check of the engine oil confirmed it. The specific coolant leak just drove the point further home for me.
11-14-2012 03:29 PM
svtf1417 Everytime ive seen air make a overflow "burp" while just cranking, its been the head gasket. Your next move should be a compression test and a leak down test
11-13-2012 06:08 PM
BrokenSVT GREAT NEWS!!!

I went up to the shop today to play with the car. I pushed it onto a flat surface and changed the fluids. The drained oil was perfect, just a bit dark(was a little overdue for a change). Replaced the lost coolant. Pulled the spark plugs, they were perfect aside from some pooled oil on top of them. Probably the valve cover gasket needing replacing, maybe the VCT solenoid or its seal.

I re-scanned the ECU and found the same P1383 code. Pulled the serpentine belt and inspected all pulley-driven accessories. All of them spun freely.

Tempted fate and cranked the engine. It wouldn't hit, but it tried hard. After a couple of cranks, I heard the coolant overflow tank burp. The water pump cycled coolant through the system and completely filled the overflow, so I went underneath to open the draincock on the radiator. When I got under the car, I could see coolant spewing from a coolant line leading from the engine bay to the firewall, low on the passenger side. THERE was my coolant leak!

So my consensus: My coolant leak is an easy fix, and is obviously the source of the hissing sound I heard(coolant hitting the exhaust pipe) and the reason for my overheat. Why the timing is off, I don't know...but that's the reason the engine won't start.

Discuss :)
11-13-2012 12:07 AM
Ford Fanatic keep us updated.. im curious :)
good luck!!
11-12-2012 11:42 AM
BrokenSVT I just got back from the shop. I checked the dipstick for motor oil, and there was barely enough oil there to check. Obviously the "oily black smoke" was...well, oil. The oil had a gassy smell to it...not good. I saw no evidence of water/coolant in it.

Oddly, upon checking the codes I found a P1383. That wasn't there before. What now? :(
11-10-2012 07:05 PM
BrokenSVT I tell ya, if that's all it is I'm the happiest guy ever Tom. Will that cause the no-start issue?

As an aside, I don't know if you remember me or not...John and I(red headed guy) trailered the pumpkin down to you after he installed the log intake manifold. That one still goes down as one of the greatest man-trips ever in my book, haha...
11-10-2012 07:04 PM
1turbofocus Low on water , thurmostat stuck , would be my guess

Tom
11-10-2012 07:04 PM
BrokenSVT She wouldn't start, but would crank. Thereby, no hydro-lock, which I suppose is great news considering. My first thought was that the water pump gave up the ghost, taking the head gasket with it.

I'm hoping for a better answer, but planning for the worst. I guess worst-case scenario, buy a beater for the winter months and build an engine in the Spring :(

EDIT: That'll teach me to read better...I haven't attempted to start it after it cooled down, had to get to work in the wife's car and got home way-late that evening. It's up the street at the shop, maybe tomorrow evening I'll make it up there(hoped to tonight, no avail) and give it a go.
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:50 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat