Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Forced Induction > JRSC just installed....car will turn over but won't idle

General Forced Induction The place to chat about turbochargers, superchargers nitrous systems and custom engine fabrications.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: JRSC just installed....car will turn over but won't idle Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
11-04-2012 01:23 AM
1turbofocus Thats what I figured , Wish I could tune it for you but you have a UK ECU code , you would have to buy the Pro Racer package for me to be able to tune it

Tom
11-03-2012 10:02 PM
mj22 Hi Tom,

The problem was the tune.

I just loaded a tune file onto the car from the previous owner.

The car idles beautifully.

Thank you for all of your time.

I will be having words with my tuner shortly as this has cost me a lot of time and $$$.

Thanks again

Mike
11-03-2012 09:44 PM
mj22 Hey Tom,

My strategy code is:KQAH2AE*

I didn't switch back to the stock injectors when running the stock tune. I'll give that a shot this afternoon.

Thanks for all the help.

Mike
11-03-2012 08:47 PM
1turbofocus When you went back to the stock tune did you have the stock injectors in the car ? stock tune with bigger Inj wont run right and could try to start and die

I would do this with the stock may like your starting the car as it was stock , if it starts then your tuner has some work to do

I keep asking for your ECU code , if it is a US ecu code then I can send you a tune to see if it will start

Tom
11-03-2012 08:14 PM
mj22 Hey Everyone,

So I have completed a whole series of checks as follows:

- Reverted ECU to stock tune. Car still started up and stalled.

- Tested if connecting the vacuum hose from the fuel pressure regulator to the intake manifold or the casting that the TB connects to would make in difference. The car behaved exactly the same irrespective of where the vacuum hose was connected. Would start up and stall.

- Disconnected vacuum hose from fuel pressure regulator altogether. Started the car up and it behaved exactly the same as when it had the vacuum line connected to it. This makes me think I may have broken the regulator?

- Tested whether blocking off the fuel pressure return line would make the car run. Again this had no effect. The car started up and again stalled. There was definetely fuel pressure there as the multigrip I was using to block the hose I connected on slipped and I got a huge spray of fuel out of the hose.

Other things which I did in an effort to trouble shoot the problem:

- Removed the IAC and cleaned it out with carby cleaner and reinstalled.

- Removed the supercharger and intake manifold to ensure everything was seated properly and that the vacuum barbs/ports were clear (I was going a bit crazy at this stage when I committed to this). One thing to note was there was a reasonable amount of fuel sitting in the intake manifold. Enough that I thought it smart to wipe it up with a microfibre cloth. Say 20-30 ml of fuel.

- Checked all connections, grounds, fuses.

After doing all of the above I still have had no luck getting the car to run.

My questions are as follows:

- If the car is behaving the same whether the fuel pressure regulator has a vacuum line connected or not, is this an indication that the regulator is broken?

- Would a broken fuel pressure regulator cause the problems I am having? ie. car starts up happily and stalls.

- Could my problem be related to poor injector positioning/mounting? I ask this as I found some fuel in the intake manifold and wondered if they weren't directed at the intake ports correctly? The injectors on the car now are a brand new set of 42 lb bosch injectors. Would it be worth throwing the stock or a set of 38 lb injectors on there to check it isn't a problem with the new injectors?

- Could the car be flooding? ie. its just getting too much fuel? I would have thought reverting to the stock tune would have stopped the flooding if it was the tune providing too much fuel.

- Could my problem be the inertia fuel switch? I used this when installing the kit to deplete fuel pressure in the lines. If it was constantly activated would it allow the system to pressurise in the first instance?

The only wiring/harness that I have messed with are the MAF and knock sensor. I had to extend the Knock Sensor wire to fit around the intake manifold and I have relocated the IAT sensor to the intake manifold so I have cut the wires to pins 1 and 6 of the MAF to connect the relocated IAT sensor to. Could either of these be the source of my problems?

The car hasn't thrown any codes at this stage and I've tried to start it up at least 15 times.

Final thing to note. I advised incorrectly in an earlier post. The datalogging I completed prior to installing the JRSC kit did not show any fuel pressure either. So I think the datalogging file Tom has provided on the ECU forum is applicable for an Australian delivered focus for fuel pressure.

Sorry this is such a long post. Just trying to put all my information out there. As I have said previously I am very keen to get this fixed.

Thanks again,

Mike
11-01-2012 07:13 PM
mj22 Thanks Tom.

I somehow missed your earlier post.

I'll give those things a shot and let you know how I get on.

Thanks
11-01-2012 07:06 PM
1turbofocus
Quote:
Originally Posted by mj22 View Post
Hey Tom,

Just to confirm I don't think I have any issues with the vacuum lines.

Like I've said above the car turns over and runs for about 3 seconds and dies.

Can you think of a reason why the car would be reading 0 fuel pressure yet there appears to be sufficient fuel to start the car, which again appears to run out cuasing the car to stall?

Do you think I could have broken the fuel pressure sensor somehow? Or does it seem more likely I have a bad connection somewhere?

Thanks,

Mike

Try the things I listed above and see if that lets you know anything

Tom
11-01-2012 07:05 PM
1turbofocus That black round unit is the EVAP and has nothing to do with the car running or not , actually thats the Vac line I take from there and use for the boost gauge on about 200 Boosted Foci I have built

On cars with big power I remove the entire unit and plug the big line , it cleans up under the hood and looks better

Tom
11-01-2012 06:23 PM
ah1f39
Quote:
Originally Posted by 1turbofocus View Post
Im not sure I understand what your saying , the Focus will start and idle with no problem even with no Vac lines hooked to anything ?

Tom
Must have vacum.

11-01-2012 06:22 PM
mj22 Hey Tom,

Just to confirm I don't think I have any issues with the vacuum lines.

Like I've said above the car turns over and runs for about 3 seconds and dies.

Can you think of a reason why the car would be reading 0 fuel pressure yet there appears to be sufficient fuel to start the car, which again appears to run out cuasing the car to stall?

Do you think I could have broken the fuel pressure sensor somehow? Or does it seem more likely I have a bad connection somewhere?

Thanks,

Mike
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 10:02 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat