Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > starting problem

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: starting problem Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-28-2012 08:26 PM
sailor How easily does it "Bump Start"?

And is it running normally otherwise?

I don't know ANY details about your specific diesel, since we didn't get them over here.
IF it has a mechanical pump injection system, and one of the injectors isn't shutting off completely, enough fuel COULD dribble in there to get a bit of a hydro lock that the bump start clears. After that it would start normally until it sat again for a while...

just a shot in the dark since I don't know what system your engine uses...
10-28-2012 06:22 PM
iminhell I'm not sure what you mean by "dump test".
On our side of the pond we do 'load testing'. That is where we apply an electrical load to the battery and then test it's lowest voltage. This also removes any surface charge.
Most times a good battery will load test just over 12 volts, but I've never seen one test at 12.65v. That sounds more like at rest voltage to me.

With the battery in the car, key in the run position, turn the heater fan on high and put the meter on the battery,,, what does it read now?
If it's lower than 12v, I'd say the battery is done for ... or if it has a removable top maybe you can add some water and limp it along for a few more months.

but everything does seems to point at the battery being the biggest problem. Second in line would be the cables themselves.
10-28-2012 06:06 PM
rickster6144 used a multi meter and then a dump test showed around 12.65v and dump test didnt make that drop much alternator pushing around the 13v mark tried with all electrics on lights heaters etc and still pushed out more than enough power...tried jumping when cold at first start in the morning with a spare battery and get the same problem.if i bump start it down the street it starts no problem and will start ok for the rest of the day,problem is after standing over nite..had starter off today and checked for wear etc and all seems fine thinking at the moment possible lazy starter motor but usually with a xtra battery connected with jump leads that usually gives a lazy starter that xtra boost
10-28-2012 05:39 PM
iminhell How did you test the battery? (voltage or amperage?)
10-28-2012 05:30 PM
rickster6144 no its the other way starts no probs when hot but just clicks when cold all connections disconnected and cleaned with wire wool..battery/starter/alternator checked twice with diff equipment incase one was faulty
10-28-2012 10:49 AM
MEJY1988 Does the car start ok when cool/cold, but has the problem mentioned above when trying to start hot? If so I would have the starter checked, it could be the bushings going out.

Good luck.
10-28-2012 03:25 AM
rickster6144
starting problem

hiya 1st time using this so hope i have left this in the correct place...my problem is starting my ford focus 2000 tddi after standing for just a few hours i get all the indications of a flat battery thats checked out ok..starter clicking not spinning thats been tested ok..when trying to start it inside the car gives a ping ping sound [the sound thats made when the door is left open with the lights on ping ping ping] once bump started will start off the key no probs cleaned all connections couldnt find any problems with them...any ideas would b appreciated thanks

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:08 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat