Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - Reply to Topic
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat > Technical Difficulties

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Thread: Technical Difficulties Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
10-16-2012 02:34 PM
rheath011 yes I did
still no joy in mudville lol
10-12-2012 04:02 PM
iminhell Did you buy and replace the control module like I said?
10-12-2012 12:19 PM
rheath011 Win?????
The operation was a success but the patient died ????
I have still not resolved this issue
10-12-2012 10:35 AM
FordService
Quote:
Originally Posted by rheath011 View Post
...Blower motor does not work power on ground and positve cables
Ac swithch light will not come on
When I ground out the blower motor blower works ac kicks in and led on switch comes on everyhing seems to work properly
Just going through the system replaceing parts... I just don't know any other way to troubleshoot this issue...
Hi rheath011,

As you continue your parts hunt, you may have better luck contacting the parts department of your local Ford dealership or ordering parts yourself through http://www.fordparts.com. It's always wise to use Ford-approved parts when repairing your vehicle.

Quote:
Originally Posted by a_2000_se View Post
If it's what I'm thinking you may be talking about - see if they put that on the resistor pack under the dash and behind the glove box. I seem to recall someone else having an issue with blower motor/switch/AC and it was an interesting fix. Maybe it will come to us.....
Quote:
Originally Posted by iminhell View Post


C972 is where the connector for the diode is located.
But the diode is physically located in the BJB.


A most likely scenario is that the Heater Control Module is damaged. That is the black plastic part behind the controls on the dash.
If jumping power makes the blower motor spin, you just bypassed that switch. Being it and the blower motor resistor are both in line, both have to be suspect. If it's not the blower resistor it must be the control module.
Quote:
Originally Posted by iminhell View Post
Quit shopping at a parts store.
Go to Ford and get the correct parts.
Good info, everyone. Group effort for the win!

Have a great weekend!
Crystal
10-11-2012 01:37 PM
iminhell Quit shopping at a parts store.
Go to Ford and get the correct parts.
10-11-2012 08:15 AM
rheath011 thank you but I already replaced the resistor pack with no effect.
I have since confirmed the old resistor was functioning

Thank you !!!
THe picture is a graet help!
I agree if there is a heater control module that is a more likely suspect!
Resistor pack is good but I was unaware of heater control module
THANK YOU!

My next step was to see if I could ground through the switch ( to get speed controls back) My guess is that is exactly what the heater control module does !!!
Thank you once again

the only thing I can find related to "heater control module" at my local part stores is called a heater control pigtail which appears to be nothing more than the connecter to the fan switch. is this what you werre talking about ??

sorry the sun just came up here.... went out to the care and I am pretty sure I found the part you are talking about . the wires that actually plug into the resistor correct ??
10-10-2012 05:28 PM
iminhell

C972 is where the connector for the diode is located.
But the diode is physically located in the BJB.


A most likely scenario is that the Heater Control Module is damaged. That is the black plastic part behind the controls on the dash.
If jumping power makes the blower motor spin, you just bypassed that switch. Being it and the blower motor resistor are both in line, both have to be suspect. If it's not the blower resistor it must be the control module.
10-10-2012 04:43 PM
a_2000_se If it's what I'm thinking you may be talking about - see if they put that on the resistor pack under the dash and behind the glove box. I seem to recall someone else having an issue with blower motor/switch/AC and it was an interesting fix. Maybe it will come to us.....
10-10-2012 04:26 PM
zetecDon Moved to "General Technical Chat" to better help you.
10-10-2012 10:09 AM
rheath011
Technical Difficulties

Before ANYONE FLAMES ME FOR BEING IN THE WRONG FORUM.

I realize this is not the coorect place to post this question.
I am jut hoping that the people here are a bit more technically advanced than in the general tech dicussions and I can finally put this issue to rest!!

Here goes

Blower motor does not work power on ground and positve cables
Ac swithch light will not come on
When I ground out the blower motor blower works ac kicks in and led on switch comes on everyhing seems to work properly
Just going through the system replaceing parts... I just don't know any other way to troubleshoot this issue

Right now I am trying to find the ac/clutch diode.. and I am not talking about D1 or D2 in the fusebox . The schematics show another diode
in the system and my deaership has actually been able to get me one ( which is more than they could do when I was replacing D2). I have traced the wires shown in the schematics but it still seems to be hiding from me.

So if any one could tell me where this diode is located or has successfully fixed the problem of having power on the ground on the blower motor please let me know how I an fix this !!!

This seems to be a fairly common problem on the focus. I have found several post on other BB's with other pople having the same issue but NO resolutions!!
SO if you can help PLEASE let us know!!!!!!
__________________
----- The first 49 years of my childhood have been real hard on me ------

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 03:13 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat